Slabosti pri črpanju denarja EU

445 milijonov evrov je znašala vsota zavrnjenih zahtevkov za denar EU.

Objavljeno
17. november 2011 09.20
Posodobljeno
17. november 2011 11.00
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana – Služba vlade za lokalno samoupravo (SVRL) ne zagotavlja učinkovitega delovanja informacijskega sistema ISARR, je v svojem revizijskem poročilu ugotovilo računsko sodišče. Ker deluje slabo, je Slovenija namesto dobrih 1,4 milijarde evrov evropskih sredstev, dobila odobrenih le 917 milijonov, kar 445,8 milijona evrov vrednih zahtevkov pa je bilo zavrnjenih.

ISARR je, če poenostavimo, sistem, ki podpira spremljanje, izvajanje in poročanje o črpanju evropskih sredstev. Iz SVRL so odgovorili, da bodo poročilo računskega sodišča, ki so ga prejeli, komentirali, ko ga bodo natančneje proučili. Kakor kažejo podatki revizijskega poročila, pa s celotnim sistemom črpanja še zdaleč ni vse v redu.

Računsko sodišče (RS) ugotavlja, da SVRL ni naredil dovolj niti za zagotovitev usklajenosti investicij v informacijski sistem ISARR (ki je doslej stal že skoraj štiri milijone evrov) niti nima sprejete strategije zanj. Celo skupnih zavez med SVRL in ministrstvom za finance (organ za potrjevanje zahtevkov) glede priporočil za učinkovitejši razvoj in delovanje ISARR, sprejetih na vladi že leta 2009, se ni izvajalo. Tako naj bi se pri pripravi podatkov za prenos v informacijski sistem ministrstva za finance vrednosti polj v ISARR znova izračunavalo, namesto da bi se prenesle že izračunane vrednosti zneskov pri pripravi zahtevkov za povračilo. Rezultat takšnega ravnanja pa so bili zavrnjeni zahtevki za povračilo.

Kakor je mogoče prebrati v celotnem revizijskem poročilu RS, je bilo do 1. oktobra lani odobrenih 492 milijonov evrov vrednih prispevkov EU, kar 320,8 milijona evrov pa zavrnjenih. Do 5. maja letos so bili odobreni zahtevki za povračilo visoki 917 milijonov evrov, zavrnjeni pa 445,8 milijona evrov. Torej do oktobra lani je bilo zavrnjenih 41 odstotkov vseh zahtevkov, do maja letos pa približno 30 odstotkov.

Računsko sodišče tudi ugotavlja napake pri razvoju in vzdrževanju sistema ISARR. Iz poročila celo izvemo, da SVRL po vseh letih nastajanja tega informacijskega sistema še vedno nima niti ustrezne tehnične dokumentacije niti nima sprejete politike o varovanju in zaščiti podatkov ter predpisanih postopkov za prenehanje uporabniških računov. Računsko sodišče je tudi ugotovilo, da nadzor (aplikativen) v tem sistemu ISARR ne deluje, da za vnesene podatke ni mogoče najti potrditve v listinah, ki bi se ujemale z dogodkom, ki ga sicer izkazujejo.

Z ministrstva za finance so nam odgovorili, da ne morejo pojasnjevati oziroma komentirati navedb revizijskega poročila, ki se nanaša na drug državni organ, tudi na SVRL so si za komentar vzeli čas. Seveda pa je pri tem najpomembnejše vprašanje, ali so zavrnjeni nepovratni milijoni tudi nepovratno izgubljeni.