Slovenija je Republiki srbski zgled dobrega sodelovanja

Prenašanje dobre prakse sistema sledljivosti in tehnologije mlečne proizvodnje.

Objavljeno
07. november 2011 19.06
Posodobljeno
07. november 2011 19.06
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana – S projektom tehnične pomoči pri uvajanju sistema sledljivosti govejega mesa in tehnologije mlečne proizvodnje je Slovenija zgled dvostranskega sodelovanja z Republiko srbsko. Projekt lahko krepi tudi poslovne vezi med državama. Takšen je poudarek z današnjega obiska ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno upravljanje Republike srbske Miroslava Milanovića pri gostitelju, slovenskem resornem ministru Dejanu Židanu.

Namen obiska je bil preverjanje poteka projekta omenjene tehnične pomoči Republiki srbski, za katero je slovensko ministrstvo za kmetijstvo letos namenilo 26.000 evrov, v prihodnje pa je pripravljeno pomagati tudi pri razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in vzpostavitvi kmetijsko-svetovalne službe. Za boljše sodelovanje, koristno tudi za slovenske dobavitelje hrane (tudi iz obratov, ki jih imajo v Bosni in Hercegovini), je bila predstavljena naša organiziranost sistema varne hrane.

Milanović se je srečal tudi s predstavniki slovenskih inšpekcijskih služb in si ogledal Ljubljanske mlekarne in Pekarno Pečjak. Na pogovoru z vodstvom Ljubljanskih mlekarn, ki jih kar dobro poznajo tudi na širšem bosanskem trgu (zaradi njihove tamkajšnje mlekarne v Tuzli), ga je zanimalo, ali ima Slovenija kot članica EU kakšne ugodnosti pri izvozu v Turčijo.