Slovenija namerava oktobra v ESM vplačati 137 milijonov evrov

Prvih 32 milijard evrov bodo članice EU v reševalni mehanizem ESM vplačale do konca leta.

Objavljeno
14. september 2012 18.51
reu evro
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Nikozija/Ljubljana - V stalni reševalni mehanizem (ESM), ki bo začel delovati 8. oktobra, bo treba do konca leta vplačati prvih 32 milijard evrov, torej vsaka članica po dve od petih tranš začetnega kapitala. Za Slovenijo to pomeni 137 milijonov evrov, ki jih namerava vplačati do konca oktobra, je pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Dejan Krušec.ng.

Državni sekretar Krušec pa je pojasnil, da morajo članice obe tranši začetnega kapitala vplačati do konca leta. Večina, tudi Slovenija, bo po njegovih besedah obe tranši vplačala do konca oktobra, nekatere pa bodo prvo do konca oktobra, drugo pa do konca leta.

ESM bo imel 700 milijard evrov odobrenega delniškega kapitala, ki je razdeljen na vplačane delnice in delnice na vpoklic. Začetna skupna nominalna vrednost vplačanih delnic je 80 milijard evrov.

Delež Slovenije v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ESM je 0,4276 odstotka, kar pomeni, da bo morala v mehanizem vplačati 342 milijonov evrov, skupno pa bo njena obveznost znašala okoli tri miljarde evrov. Sprva je bilo predvideno vplačilo v petih letnih tranšah, torej petkrat po 68,4 milijona evrov, vendar so se voditelji držav v območju evra marca dogovorili, da bodo že na začetku vplačali dve tranši.

Namen mehanizma je zbiranje finančnih sredstev in zagotavljanje pomoči članicam območja evra, ki imajo ali jim grozijo resne finančne težave, če je to nujno za zaščito finančne stabilnosti območja evra kot celote in njegovih članic. Vsako pomoč bodo spremljali strogi pogoji.