Slovenija predstavila predloge za poenostavitev kohezije

Slovenija je kot prva članica predstavila predlog 99 poenostavitev, ki zadevajo izvajanje kohezijske politike.

Objavljeno
17. november 2011 18.35
Posodobljeno
17. november 2011 18.40
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana – Priprave na prihodnjo finančno obdobje 2014-2020 so v polnem teku, evropska komisija je že sprejela paket zakonodajnih predlogov, ki zadevajo vse pomembne evropske sklade. A Slovenija je v Bruslju kot prva med članicami predstavila predlog 99 poenostavitev, ki zadevajo izvajanje kohezijske politike v naslednji perspektivi.

Po predlogu komisije naj bi se obseg sredstev v prihodnjem finančnem obodbju nekoliko zmanjšal, a kohezijska politika, prek katere se zdaj namenja 336 milijard evrov, naj bi vendarle ohranila svoj 33-odstotni delež v proračunu EU. Tudi slovenska vlada je sprejela predlog komisije, saj kohezijsko politiko postavlja v ospredje ciljev strategije Evropa 2020.

V predlaganem paketu so že predvidene poenostavitve, a slovenska vlada se zavzema za nadaljnje zmanjševanje administrativnih bremen, ki otežujejo izvajanje kohezije.

Namestnik direktorja vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Peter Wostner je v delovni skupini za strukturne ukrepe Sveta v Bruslju že predstavil predlog 99-tih poenostavitev, ki zadevajo vse stopnje v procesu izvajanja kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Slovenija se zavzema za črtanje vseh tistih predlogov, ki niso nujno potrebni za kvalitetno in pravilno izvajanje tepolitike. Nasprotuje dodatnim nadzornim institucijam na nacionalni ravni, zavzema se za zmanjševanje rigidnosti v obdobju izvajanja programov, nasprotuje zaostrenim pogojem na področju finančnega upravljanja in je za krajše postopke.