Slovenija primer pozitivnega vpliva

Ameriški časopis New York Times objavlja prispevek dveh dopisnikov o slovenskem prevzemu valute evro in o valuti na splošno, pri čemer članek ugotavlja, da je Slovenija primer pozitivnega vpliva.

Objavljeno
03. januar 2007 09.49
New York - Ameriški časopis New York Times objavlja prispevek dveh dopisnikov o slovenskem prevzemu valute evro in o valuti na splošno, pri čemer članek ugotavlja, da je Slovenija primer pozitivnega vpliva, ki ga imajo priprave na evro v novih državah članicah EU, saj ji je zaradi strogih kriterijev za vstop v območje evra uspelo ohraniti gospodarsko rast na štirih odstotkih, inflacijo pa znižati na 2,3 odstotka.

Članek navaja branjevko z ljubljanske tržnice, ki je v svojih 70 letih videla priti in oditi že tri valute od okupacijskega denarja iz druge svetovne vojne, do jugoslovanskega dinarja, bonov po osamosvojitvi Slovenije in tolarja. Sama je sicer proti evru, ker meni, da mora neodvisna država imeti svojo valuto.

Z evrom dokončni prelom s komunistično preteklostjo države

NY Times piše, da večina Slovencev po anketah novo valuto podpira.Deloma zato, ker evro pomeni dokončni prelom s komunistično preteklostjo države. Večina prebivalcev evro pozna z nakupov po Avstriji in Italiji, kljub temu pa naj bi vladala zaskrbljenost pred podražitvami. NY Times piše, da je vlada od marca lani odredila dvojno označevanje cen, ki bo v veljavi do junija. Časopis omenja, da je Banka Slovenije državljanom razposlala 760.000 kalkulatorjev za lažje preračunavanje valut.

New York Times v istem članku piše tudi o skeptičnosti do evra, na katerega so nekdanje komunistične države nekoč gledale, kot na znak časti. Omenja, da je le Slovenija izpolnila kriterije za uvedbo evra, druge nove članice EU pa se ubadajo s proračunskimi težavami in politično opozicijo zaradi strogih kriterijev.

Časopis omenja, da je bilo zaradi evra in podražitev nekaj jeze tudi v Italiji, na Nizozemskem in v Franciji. Navaja tudi mnenja ekonomistov, da evro doslej še ni dal nobenih konkretnih ekonomskih ugodnosti 12 državam, ki so ga uporabljale doslej.