Slovenija vabi vlagatelje v svoje obveznice

Zadolžitev: Transakcija bo izvedena v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na trgu.

Objavljeno
28. marec 2012 22.10
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Danes je Slovenija začela tako imenovani road show, predstavitev potencialnim vlagateljem v slovenske obveznice. Slovenija se bo letos zadolžila za milijardo evrov, je pred dnevi napovedal Janez Janša.

Slovenija je mandat za organizacijo sestankov z investitorji glede nove morebitne izdaje referenčne obveznice podelila bankam BNPP, HSBC, JP Morgan, Societe Generale in UniCredit Bank Ljubljana. Transakcija bo izvedena v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na trgu, pravijo na finančnem ministrstvu. Kdo so potencialni vlagatelji, na ministrstvu ne razkrivajo, saj so sestanki interni.

Za koliko naj bi se Slovenija zadolžila, na finančnem ministrstvu ne odgovarjajo. Predsednik vlade Janez Janša pa je pred dnevi na Odmevih na Televiziji Slovenija napovedal, da si bo Slovenija letos izposodila milijardo evrov, država pa se bo morala zadolžiti tudi prihodnje leto. V zadnjih letih smo si na letni ravni izposodili dve milijardi evrov, je dejal Janša.

Po kakšni ceni se bo Slovenija zadolžila, je med drugim odvisno tudi od sestankov z vlagatelji. Pogoji za zadolžitev so zdaj boljši kot pred nekaj meseci. Takrat je bil zahtevani donos na desetletne slovenske državne obveznice nad psihološko mejo sedmih odstotkov, zdaj pa je za približno dve odstotni točki nižji.

Predstavitev vlagateljem bo trajala šest dni, začela pa se je v Münchnu.