Slovenija začela odštevanje do uvedbe evra

Deset dni pred uvedbo evra v Sloveniji končne priprave na zamenjavo tolarja za enotno evropsko valuto potekajo v skladu z nacionalnimi načrti.

Objavljeno
21. december 2006 13.43
Bruselj - Deset dni pred uvedbo evra v Sloveniji končne priprave na zamenjavo tolarja za enotno evropsko valuto potekajo v skladu z nacionalnimi načrti, ugotavlja Evropska komisija v sporočilu za javnost, s katerim je obeležila začetek velikega odštevanja do vstopa Slovenije v območje evra. "Slovencem želimo vse dobro in da bi bili ob uvedbi evra prav tako vznemirjeni, kot smo bili mi pred petimi leti," je Sloveniji zaželela tiskovna predstavnica komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amelia Torres.

Na evro naj bi bili dobro pripravljeni tako banke in trgovci kot potrošniki, slovenski gospodarstveniki pa zatrjujejo, da bo zamenjava tolarja za evro z novim letom stekla gladko, ugotavlja Evropska komisija.

Sredi decembra se je začela prodaja t. i. začetnih paketov evrskih kovancev s slovenskimi motivi, tako da so se z njimi poleg bank in trgovcev že lahko seznanili tudi potrošniki, čeprav bodo te evrske kovance smeli uporabljati šele s 1. januarjem 2007, ko bo evro postal zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji.

Komisija želi z današnjim sporočilom za javnost obeležiti tudi peto obletnico obtoka evrskega denarja v EU, je danes v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisarja za denarne in gospodarske zadeve Joaquina Almunie. S 1. januarjem bo skupaj z dvema milijonoma Slovencev območje evra štelo 316,6 milijona prebivalcev.