Slovenije še ni med PIIGS

Čeprav se je donos na slovenske obveznice pred nekaj dnevi povzpel, Peel Slovenije ne uvršča med države PIIGS.

Objavljeno
17. november 2011 15.08
Posodobljeno
17. november 2011 15.25
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Portorož - Prav gotovo bi stavil, da bo evro preživel. A moram priznati, da bi lani februarja, ko sem prišel v Berlin, na preživetje stavil s kvoto 10:1, sedaj pa so se kvote znižale na 6:4, pravi glavni dopisnik za Nemčijo in pomočnik urednika Financial Timesa Quentin Peel.

Peel je ob robu Poslovne konfernece v Portorožu dejal, da si evropski voditelji, predvsem nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicholas Sarkozy, prizadevata za ohranitev evromobčja v sedanjem obsegu.

Pri tem priznava, da je veliko vprašanje, ali bodo pri tem uspešni. »Evropska monetarna unija je zelo posebna žival in nihče ne ve, kako se bo obnašala,« je dejal Peel. Po njegovih besedah so razmere najbolj dramatične v Grčiji, če pa bi iz evro območja izstopila Italija, bi to pomenilo konec za skupno valuto. A ob tem je pomoril, da sta z novima
predsednikoma vlade Papadimosom in Montijem Grčija in Italija v varnih rokah.

Čeprav se je donos na slovenske obveznice pred nekaj dnevi povzpel nad psihološko mejo sedmih odstotkov, Peel Slovenije ne uvršča med države PIIGS: »Javni dolg je vzdržen, javnofinančni primanjkljal je visok in bo potrebno znižanje, potrebne bodo tudi težke politične odločitve.« Donos na obveznice se je medtem spustil pod 7 odstotkov.

Intervju s Peelom si preberite v sobotnem Delu.