Slovenska industrijska proizvodnja septembra z rastjo

Vrednost proizvodnje se je septembra na mesečni ravni zvišala v predelovalnih dejavnostih in v rudarstvu.

Objavljeno
10. november 2011 10.00
Posodobljeno
10. november 2011 10.00
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila septembra za nekaj manj kot dva odstotka višja kot avgusta in za dobra dva odstotka višja kot septembra lani. V prvih devetih mesecih letos je bila za štiri odstotke višja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil državni statistični urad, piše STA.

Vrednost proizvodnje industrijskih proizvodov se je septembra na mesečni ravni zvišala za tri odstotke v predelovalnih dejavnostih in za šest v rudarstvu. Za štiri odsotoke pa se je zmanjšala v oskrbi z električno energijo, plinom in paro.

Na letni ravni, v primerjavi s septembrom lani, se je vrednost proizvodnje zvišala le predelovalnih dejavnostih (tri odstotke). V rudarstvu in v oskrbi z električno energijo, plinom in paro je nekoliko upadla.

V prvih devetih mesecih se je vrednost industrijske proizvodnje znižala v rudarstvu, v preostalih dveh dejavnostih pa je bila višja.

Gibanje proizvodnje po osnovnih namenskih skupinah kaže, da se je vrednost industrijske proizvodnje septembra glede na avgust zvišala v proizvodnji proizvodov za investicije (0,4 odstotka) in v proizvodnji proizvodov za široko porabo (dva odstotka), medtem ko je v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo upadla (tri odstotke).

Tudi v primerjavi s septembrom lani je bila višja v proizvodnji proizvodov za investicije in v proizvodnji proizvodov za široko porabo (za tri oz. osem odstotkov), v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo pa je bila nižja (dva odstotka).

V prvih devetih mesecih je bila vrednost industrijske proizvodnje v primerjavi z enakim obdobjem lani višja v vseh treh namenskih skupinah.

Vrednost zalog industrijskih proizvodov pri proizvajalcih je bila septembra skoraj enaka kot avgusta, a za več kot šest odstotkov višja kot septembra lani.

Tudi v prvih devetih mesecih je bila višja kot v enakem lanskem obdobju (tri odstotke).

Vrednost zalog industrijskih proizvodov po dejavnostih se je v primerjavi z avgustom znižala v rudarstvu (dva odstotka), v predelovalnih dejavnostih pa je ostala skoraj nespremenjena. Vrednost zalog industrijskih proizvodov po namenskih skupinah se je glede na prejšnji mesec gibala različno.