Slovenska podjetja se bodo predstavila v Turčiji

Jutri bo v Istanbulu slovensko-turški forum, na katerem bo tudi minister za gospodarski razvoj Radovan Žerjav.

Objavljeno
08. oktober 2012 16.38
Posodobljeno
08. oktober 2012 16.46
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana - Danes potuje v Turčijo slovenska gospodarska delegacija, v kateri so predstavniki 37 podjetij in jo vodi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Jutri pa bo v Istanbulu slovensko-turški poslovni forum, na katerem bodo poslovnežem predstavili investicijsko in poslovno okolje v Sloveniji in Turčiji in priložnosti za okrepitev medsebojnega sodelovanja.

Slovenski udeleženci bodo imeli priložnost predstaviti svoja podjetja turškim poslovnežem iz vseh sektorjev v okviru poslovne konference in na dvostranskih pogovorih s predstavniki turških podjetij.

Turčija je za naša podjetja zelo zanimiv trg, saj je njeno gospodarstvo na 16. mestu lestvice največjih na svetu in hitro raste. Lani je bila gospodarska rast v Turčiji 4,6- odstotna, BDP na prebivalca je 14.600 dolarjev, skupna vrednost tujih neposrednih vlaganj v tej državi pa je 99 milijard dolarjev.

Zato je Turčija tudi na prednostnem seznamu slovenske gospodarske diplomacije in državi sta tudi že podpisali za gospodarstvenike najpomembnejša dvostranska sporazuma, in sicer o odpravi dvojne obdavčitve in o zaščiti vlaganj.

Najboljše priložnosti za posle naših podjetij s turškimi so v avtomobilski industriji, energetiki, logistiki, gradbeništvu, proizvodnji strojev in opreme ter v turizmu. Namen te gospodarske delegacije v Turčijo je omogočiti slovenskim
podjetjem spoznati turško poslovno okolje, olajšati navezavo poslovnih stikov s turškimi podjetji in pot do sklepanja poslov ter na ta način prispevati k pospeševanju gospodarskih odnosov, blagovne menjave in tujih investicij med Slovenijo in Turčijo.

Blagovna menjava Slovenije s Turčijo se je lani, glede na leto prej, povečala za 6,8 odstotka, in sicer na 388,5 milijona evrov. V prvih štirih mesecih letos pa se je medsebojna menjava precej zmanjšala. In sicer zlasti uvoz iz Turčije, ki se je zmanjšal kar za 30 odstotkov, medtem ko se je naš izvoz na turški trg skrčil za 5,7 odstotka.