Slovo od tolarja in neboleč prehod na evro

Na zadnji letošnji tiskovni konferenci ministrstva za finance in Banke Slovenije je bilo slišati nekakšno zagotovilo, da »prehod na evro ne bo boleča izkušnja«.

Objavljeno
30. december 2006 07.00
Andrej Bajuk in Mitja Gaspari
Ljubljana – Dobrodošlica novi valuti, katere vloga tudi v svetu narašča, izrazi zadovoljstva, ponosa in zahvale vsem, ki so v večletni mozaik priprav na vstop v območje evra prispevali vsak svoj kamenček, ter hiter prelet vseh pomembnih informacij v zvezi z dogajanjem na prehodu leta in v prvih tednih evrske ere, vključno s komentarji censkih učinkov – vse to so bile vodilne teme včerajšnje, zadnje letošnje tiskovne konference ključnih akterjev nacionalne koordinacije za evro, ministrstva za finance in Banke Slovenije. Nekakšno zagotovilo, da »prehod na evro ne bo boleča izkušnja«.

Finančni minister Andrej Bajuk je uvodoma poudaril, da je uspeh projekta evro sad dela celotne Slovenije; prejšnje in sedanje vlade, Banke Slovenije, številnih institucij, ki so sodelovale v nacionalni koordinaciji za evro, navsezadnje tudi prispevek socialnih partnerjev, ki socialnega sporazuma niso le podpisali, temveč so ga tudi izpolnjevali. »Pomembno pa je, da bomo vse, kar smo dosegli, tudi obdržali in uresničevali v prihodnosti, da bomo zagotovili konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je bil odločen Bajuk. Poleg tega mora tudi vsak potrošnikov odigrati svojo vlogo pri odločitvah: kdaj, kje in po koliko kupovati.

Predstavniki nacionalne koordinacije so po Bajukovih besedah prepričani, da so vzpostavili infrastrukturo in zadostne informacije, da bodo znali premagovati tudi težave, ki bodo zagotovo nastale, jih je pa težko predvideti. Nenehno sledenje dogajanju, izobraževanje, izpopolnjevanje in pretok informacij naj bi bila zagotovila, da tisti, ki odločajo, vedo, kako bodo na silvestrovo in pozneje premagovali probleme. Najvišji predstavniki koordinacije bodo bedeli do tretje ure zjutraj.

Guverner BS Mitja Gaspari, ki je prav tako pohvalil sodelovanje med institucijami, posebej med vlado in Banko Slovenije, je med drugim orisal tudi novo vlogo BS: »Z uvedbo evra se tehnično končuje prva faza, nova faza pa je čim boljše delovanje sistema Evropske centralne banke na vseh področjih, kjer imajo posamezne nacionalne banke svoje pravice in pooblastila pri vodenju denarne politike, finančne stabilnosti, plačilnih sistemov, gotovinskega poslovanja ter analiz in spremljanja gospodarskih gibanj, ki pomagajo pri odločitvah ECB in njenega sveta. Torej pri odločitvah, ki vplivajo na več kot 300 milijonov ljudi v Evropi.«

Gaspari se je dotaknil tudi praktičnih podrobnosti prehoda na evro: »Nepotrebna je kakršna koli nervoza zaradi razpoložljive količine gotovine, bankovcev in kovancev, ali v zvezi s poslovanjem bank. Gotovine je dovolj. Medtem ko je je bilo do zdaj v obtoku za približno milijardo evrov oziroma 215 milijard tolarjev, je država naročila za več kot dve milijardi evrov kovancev in bankovcev. Kovanci so denar države in vsi dohodki iz tega gredo v državni proračun in niso zanemarljivi, bankovci pa so denar ECB, ki jo na slovenskem območju zastopa BS.«

Več v današnjem tiskanem Delu