Societe Generale ob odpisu grškega dolga s 30-odstotnim padcem dobička

Societe Generale, pod okrilje katere sodi tudi SKB banka, je v tretjem četrtletju imela 30 odstotka manj dobička kot lani.

Objavljeno
08. november 2011 10.40
Posodobljeno
08. november 2011 10.58
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Pariz - Francoska banka Societe Generale, pod okrilje katere sodi tudi slovenska SKB banka, je v tretjem četrtletju pridelala 622 milijonov evrov čistega dobička, kar je 30,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kljub nekoliko višjim prihodkom je na poslovanje banke vplivalo povečanje odpisa nominalne vrednosti grškega dolga na 60 odstotkov, piše STA.

Prihodki bančne skupine, ki jo je Odbor za finančno stabilnost nedavno uvrstil med 29 globalnih sistemskih bank, za katere naj bi v prihodnje veljal poseben strožji režim nadzora in kapitalske ustreznosti, so v tretjem četrtletju znašali 6,5 milijarde evrov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lanskega leta.

V devetih mesecih je medtem banka ustvarila prihodke v višini 19,6 milijarde evrov, kar je na približno enaki ravni kot v lanskem devetmesečju.

Vendar pa je tudi Societe Generale v tokratnem četrtletju posegla po možnosti prevrednotenja lastnega dolga in tako zabeležila pozitivni računovodski učinek. Ta je znašal 542 milijonov evrov.

Njeni dolžniški vrednostni papirji so namreč na sekundarnem trgu sedaj vredni precej manj kot pred časom, saj vlagatelji v teh razmerah za dolg zahtevajo višje donose. To banki omogoča, da izvede ponovni odkup lastnega dolga po nižji ceni.

Ob neupoštevanju tega in drugih izrednih dogodkov, kot so stroški oziroma prihodki z naslova pravd ter prodaja slabih naložb, so bili prihodki banke v tretjem četrtletju s skoraj 5,7 milijarde evrov za 10,6 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani, medtem ko so bili devetmesečni z 19,15 milijarde evrov še vedno na bolj ali manj enaki ravni kot lani.

Po drugi strani je banka v trimesečju zabeležila tudi negativne izredne dogodke. Odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic, ki jih ima v lasti, je tako povečala na 60 odstotkov, s čimer je celo presegla zaveze zasebnih upnikov prezadolžene sredozemske države v okviru dogovora evropskih voditeljev s 27. oktobra. To jo je stalo dodatnih 333 milijonov evrov.

V luči tega je bančna skupina stroške rezervacij v četrtletju v medletni primerjavi povečala za skoraj 30 odstotkov na malo manj kot 1,2 milijarde evrov, medtem ko so v primerjavi z drugim trimesečjem ostali nespremenjeni. V devetih mesecih leta so skupni stroški rezervacij dosegli skoraj 3,26 milijarde evrov, kar je 6,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Ob neupoštevanju rezervacij je banka v četrtletju dosegla dobiček iz poslovanja v višini skoraj 2,5 milijarde evrov, kar je 9,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V devetih mesecih je bil medtem dobiček iz poslovanja s skoraj sedmimi milijardami evrov za 6,2 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani.

Čisti dobiček je bil s 622 milijoni evrov za 30,6 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. V devetmesečju je bil medtem s skoraj 2,3 milijarde evrov v medletni primerjavi nižji za skoraj 25 odstotkov.

Finančni trgi so zaradi izpostavljenosti Grčiji v zadnjih tednih pogosto podvomili v kapitalsko trdnost te velike francoske bančne skupine in vrednost njene delnice je močno nihala ter v določenem obdobju tudi izrazito izgubila na vrednosti. Deležna je bila tudi znižanja bonitetne ocene.

V banki zagotavljajo, da so kapitalsko trdni in nimajo nikakršnih težav z likvidnostjo. Količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) je bil ob koncu septembra 9,5 odstotka, količnik temeljnega kapitala (Tier 1) pa 11,5 odstotka. Oba sta se v devetih mesecih okrepila za odstotno točko.