S&P pomotoma znižal bonitetno oceno Francije

V obvestilu, ki so ga prejele nekatere stranke, je šlo za "tehnično napako", so pojasnili v bonitetni hiši Standard & Poor's.

Objavljeno
11. november 2011 08.46
Posodobljeno
11. november 2011 10.25
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Pariz - Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je včeraj nekaterim strankam poslala obvestila o tem, da je znižala bonitetno oceno Francije. Šlo je sicer za "tehnično napako", so pojasnili kasneje in zatrdili, da francoska bonitetna ocena ostaja pri AAA, obeti pa stabilni, povzem STA poročanje francoske tiskovne agencije AFP.

Finančni trgi že nekaj časa špekulirajo, da bi Francija lahko izgubila najvišjo bonitetno oceno. A se zaenkrat to še ni zgodilo.

"Zaradi tehnične napake je bilo danes nekaterim naročnikom S&P Global Credit Portal avtomatično poslano sporočilo o znižanju bonitetne ocene Francije," je v četrtek objavil S&P. "To se ni zgodilo: boniteta Francije ostaja AAA/A-1+ s stabilnimi obeti in ta incident ni povezan z nobeno aktivnostjo revizije bonitetnih ocen. Vzroke za napako preiskujemo," so zapisali.

Francoski finančni minister Francois Baroin je k preiskavi dogodka pozval francosko in evropsko agencijo za nadzor nad finančnimi trgi.

Nerodna napaka S&P se je zgodila v času, ko se razlika med zahtevano donosnostjo na francoske in nemške 10-letne državne obveznice giblje na rekordno visoki ravni. To pomeni, da finančni trgi izgubljajo zaupanje v države območja z evrom, le Nemčija se jim zdi še varna.

Francoska vlada je pripravila varčevalni program in zagotavlja, da so finance države pod nadzorom. Do leta 2016 bo Francija uravnotežila proračunske prihodke in odhodke kljub zaustavljanju gospodarske rasti in težavam s sosednjo Italijo, obljublja vlada.

A druga bonitetna agencija, Moody's, je Francijo minuli mesec opozorila, da se je njena finančna moč zmanjšala in da je "med najšibkejšimi z oceno AAA". Moody's se bo tako v prihodnjih treh mesecih odločil, ali je Francija še upravičena do stabilnih obetov za njeno bonitetno oceno ali pa je Pariz na poti k znižanju.

Številni komentatorji so v četrtek svarili, da povečevanje razlike med zahtevano donosnostjo na nemški in francoski dolg pomeni, da finančni trgi francoski dolg že smatrajo za bolj tveganega, kot nakazuje njegova najboljša bonitetna ocena. Razlika med zahtevano donosnostjo na 10-letne obveznice omenjenih držav je v četrtek dosegla nov rekord pri 1,702 odstotne točke, še poroča AFP.