Španija znova presegla rekordno vrednost zadolževanja

Evropska komisija ne verjame, da bo Španiji uspelo doseči cilje glede znižanja javnofinančnega primanjkljaja.

Objavljeno
17. november 2011 13.04
Posodobljeno
17. november 2011 13.13
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Madrid - Španija je na današnji avkciji s prodajo desetletnih obveznic zbrala 3,56 milijarde evrov, vendar pa se je tokrat zadolžila najdražje po letu 1997. Povprečna zahtevana donosnost na njene državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let je namreč presegla sedem odstotkov, kar ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Španija je bila na današnji avkciji prisiljena pristati na povprečno obrestno mero v višini 7,09 odstotka, povpraševanje po obveznicah pa je bilo šibko, poroča STA.

Takoj po dražbi so močno poskočile tudi obrestne mere na španske desetletne obveznice na sekundarnem trgu. Še v ponedeljek je bila zahtevana donosnost na španske obveznice pod šestimi odstotki, danes pa je bila po podatkih NLB ob 12. uri pri 6,68 odstotka.

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je doslej državo z ostrimi varčevalnimi ukrepi uspel obvarovati pred potrebo po mednarodni finančni pomoči, vendar pa Španija še vedno ne beleži pravega gospodarskega okrevanja.

Rast španskega bruto domačega proizvoda (BDP) je obtičala, Madrid pa beleži 22-odstotno brezposelnost. Poleg tega Evropska komisija ne verjame, da bo Španiji uspelo doseči cilje glede znižanja javnofinančnega primanjkljaja. Španske oblasti so namreč napovedale, da bodo primanjkljaj z lanskih 9,2 odstotka BDP letos znižale na šest odstotkov BDP.

V Španiji je tako ozračje pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami zelo napeto. Vodja opozicije Mariano Rajoy, ki ima veliko možnosti za zmago, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika El Pais napovedal dodatno krčenje javne porabe. Pas namerava zategovati na vseh področjih, razen pri pokojninah.