Španska slaba banka bo v večinski lasti zasebnikov

Slabo banko bo vodila neodvisna upravljavska družba.

Objavljeno
03. oktober 2012 19.19
SPAIN/
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Madrid - Španski gospodarski minister Luis de Guindos je danes pojasnil, da bodo imeli v t. i. slabi banki, na katero bodo prenesene slabe terjatve bank, večinoma povezane s pokom nepremičninskega balona, zasebniki 55-odstotni lastniški delež, država pa 45-odstotni delež.

Slabo banko, ki naj bi začela obratovati decembra, bo vodila neodvisna upravljavska družba, je danes v španskem parlamentu izpostavil du Guindos. Dodal je, da bo banka sprejela le terjatve, ki bodo dosegle minimalno določeno vrednost. Vrednostni prag bo po njegovih besedah določen naknadno.

Po ocenah, ki jih po nemški tiskovni agenciji dpa povzema STA, imajo španske banke za okoli 180 milijard evrov slabega nepremičninskega premoženja, ki ga sestavljajo hiše, stanovanja, zemljišča in posojila.

Kot je znano, je Madrid načrt za vzpostavitev slabe banke pripravil s ciljem, da območje evra Španiji zagotovi do 100 milijard evrov posojila za sanacijo bančnega sistema. Pričakovati je, da bodo španske banke prva sredstva iz območja evra prejele novembra, ko naj bi Evropska komisija potrdila njihove načrte prestrukturiranja.

Madrid si na vse pretege prizadeva zagotoviti stabilnost finančnega sistema, saj upa, da bo s tem pomiril finančne trge, tako da državi ne bi bilo treba zaprositi za splošno zunanjo pomoč.