Španske banke svarijo pred novo recesijo

Analitiki menijo, da Španija drsi v ponovno recesijo, saj bo konec leta najverjetneje imela negativno gospodarsko rast.

Objavljeno
08. november 2011 14.42
Posodobljeno
08. november 2011 14.58
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Madrid - Možnost, da bo Španija konec letošnjega leta beležila negativno gospodarsko rast, se povečuje, zaustavljanje svetovnega gospodarskega okrevanja pa še dodatno duši šibko špansko gospodarstvo, ocenjuje španska banka BBVA.

V zadnjih treh mesecih se je negotovost glede obetov za svetovno gospodarstvo povečala, kar ima negativen učinek na pričakovano okrevanje španskega gospodarstva, ocenjujejo analitiki banke BBVA. Španija tudi tvega, da letos ne bo dosegla zadanih ciljev javnofinančne konsolidacije, tuje agencije povzema STA.

Španija naj bi letos javnofinančni primanjkljaj znižala na šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjem letu naj bi ta znašal 4,4 odstotka, leta 2013 pa tri odstotke BDP. A najverjetneje ji ciljev brez dodatnih ukrepov ne bo uspelo doseči, opozarja BBVA. S tem se je banka pridružila vrsti drugih finančnih institucij, ki napovedujejo, da bo Španija znova zdrsnila v recesijo. Tehnično recesija nastopi, kadar država dve zaporedni četrtletji zabeleži krčenje BDP.