Srbi zgornjo stopnjo DDV zvišali na 20 odstotkov

V srbsko državno blagajno se bo na ta način prihodnje leto nateklo 35 milijard dinarjev (296,133 milijona evrov) več prihodkov.

Objavljeno
25. september 2012 18.53
lvu_IZJAVA
Je. G:, Delo.si
Je. G:, Delo.si
Beograd - Srbski parlament je danes sprejel novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki s 1. oktobrom zgornjo stopnjo DDV zvišuje za dve odstotni točki na 20 odstotkov. Osnovna stopnja DDV ostaja pri osmih odstotkih. V srbsko državno blagajno se bo na ta način prihodnje leto nateklo 35 milijard dinarjev (296,133 milijona evrov) več prihodkov, piše STA.

Po 20-odstotni stopnji bo kljub nasprotovanju srbske opozicije obdavčena tudi oprema za dojenčke. Medtem ko so opozicijske stranke pozivale k znižanju DDV na izdelke za otroke, se je vlada po besedah finančnega ministra Mlađana Dinkića namreč raje odločila za možnost vračila davka staršem. To naj bi koristi prineslo staršem in ne trgovcem, besede ministra povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Starši bodo lahko za povrnitev davka na kupljene izdelke za otroke, med njimi za mleko za dojenčke, kašo, otroške posteljice in stolčke ter plenice, zaprosili v obdobju dveh let po rojstvu otroka. Za to pa bodo morali izpolnjevati določene pogoje. Postavljena je namreč najvišja meja njihovih dohodkov in vrednosti njihovega premoženja. Starši, ki bodo želeli priti do povračila, bodo morali tako shranjevati račune in predložiti potrdilo o dohodkih.

Novela sicer tudi lajša poslovanje malih in srednjih podjetij, saj bodo ta DDV od začetka prihodnjega leta plačevala šele, ko bodo poravnala stroške blaga.

Spremembe se med drugim dotikajo tudi kmetijstva. Kmetom se bo namesto sedanjih pet odstotkov od plačanega DDV povrnilo osem odstotkov. Denar bo nakazan direktno kmetijam.

Hkrati pa je uveden višji cenzus za vključevanje zavezancev za DDV, in sicer z dosedanjih štirih milijonov dinarjev na leto na osem milijonov dinarjev na leto.