Stavko na zagrebškem letališču podpira večina delavcev

Uprava letališča je sporočila, da še ni dobila končne potrditve sindikatov, da stavka bo.

Objavljeno
17. november 2011 19.53
Posodobljeno
17. november 2011 20.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Koordinacija sindikatov letališča Zagreb je za petek napovedala opozorilno stavko, ki bo potekala predvidoma med 11. in 16. uro. Uprava letališča je pozno popoldan sporočila, da še ni dobila končne potrditve sindikatov, da stavka tudi bo. Prizadevajo si za nadaljevanje pogajanj, da bi se stavki izognili, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tiskovni predstavnik štirih sindikatov Ante Dujić je napovedal, da stavke ne bo, če bo uprava letališča še pred začetkom stavke podpisala novo kolektivno pogodbo. Stavko podpira 80 odstotkov delavcev letališča.

Sindikati so se odločili za stavko, ker je uprava zavrnila podpis nove kolektivne pogodbe, s katero želijo za 1050 delavcev zagotoviti obstoječe pravice v primeru morebitne koncesije letališča. V novo pogodbo so združili 28 obstoječih različnih sporazumov, pravilnikov in odločitev, da bi se zavarovali pred morebitnim enostranskim spremembam dokumentov s strani morebitnega prihodnjega koncesionarja letališča.

Stavka naj bi potekala v treh korakih. Po petkovi peturni opozorilni stavki, naj bi v ponedeljek sledila 24-urna stavka, če tudi takrat ne bo dogovora, pa naj bi stavkali do izpolnitve svojih pogojev, piše STA.

Iz uprave zagrebškega letališča so danes še sporočili, da v petek ne pričakujejo večjih zamud pri prihodih letal, medtem ko so pri odhodu možne zamude letal med 11. in 16.30 uro. Napovedali so da bodo morebitne spremembe v voznem redu objavili na svoji spletni strani www.zagreb-airport.hr.

Medtem so z ministrstva za promet, morje in infrastrukturo danes sporočili, da so podaljšali rok za prijavo za koncesijo za letališče Zagreb z 21. novembra na 12. december, ko naj bi tudi odprli prijave zainteresiranih za izgradnjo novega potniškega terminala na Plesu ter uprave z obstoječimi poslopji letališča.

Gre za drugo podaljšanje roka za koncesijo, ki je bo podelila hrvaška vlada za obdobje 30 let. Prvi rok je bil konec oktobra, ko se je prijavilo deset potencialnih vlagateljev. V drugem delu pa so od neuradno izbranih šest ponudnikov zahtevali dodatno dokumentacijo. Do 12. decembra naj bi se odločili za ekonomsko najbolj ugodnega ponudnika v modelu javno-zasebnega partnerstva, še piše STA.