Ste že preobuli vaš jekleni konjiček?

Cene pnevmatik so od začetka septembra v povprečju ostale na enaki ravni.

Objavljeno
16. november 2011 11.40
Posodobljeno
16. november 2011 14.00
Savina avtomobilska guma
ZPS
ZPS

Če še niste zamenjali letnih pnevmatik z zimskimi, to čim prej storite, saj je včeraj potekel zakonsko določen rok za zamenjavo (15. november). Pregled cen na letošnjem primerjalnem testu preizkušenih pnevmatik dimenzij 175/65 R14 in 195/65 R15 v različnih spletnih trgovinah, ki smo ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, je pokazal, da so cene od začetka septembra v povprečju ostale na enaki ravni oziroma so se celo za malenkost znižale, za razliko od lanskega leta, ko so se v tem obdobju nekoliko podražile.

Cene zimskih pnevmatik se pred sezono niso spremenile

Po objavi testa letnih ali zimskih pnevmatik smo namreč dobili številne namige, da naj bi prodajalci dvignili cene pnevmatik tik pred prelomnim datumom (15. marec oz. 15. november). Zato smo se na ZPS odločili, da bomo odslej spremljali razvoj cen pnevmatik na spletnih portalih, ki jih tudi sicer uporabljamo za pregled cen v tabeli z rezultati testa pnevmatik. Letos smo preizkusili pnevmatike dimenzij 175/65 R14 in 195/65 R15, primerjali pa smo cene, ki so veljale v začetku septembra, v sredini oktobra in 11. novembra.

Med septembrom in oktobrom smo pri nekaterih pnevmatikah zaznali rahlo rast povprečnih cen, a ta je tudi posledica dejstva, da so nekatere pnevmatike postale dobavljive pri ponudnikih, ki jih septembra še niso prodajali, zato se je tudi povečala razlika med najcenejšo in najdražjo pnevmatiko. Pri večini modelov se cena ni bistveno spremenila. Dogajanje v zadnjem mesecu (med oktobrom in novembrom) je bilo bolj enosmerno: večini pnevmatik je povprečna cena padla, tako da je na koncu večina pnevmatik nekaj cenejša, pri tistih, ki so se v povprečju podražile, pa se je zgolj razširil cenovni interval.

Pred nakupom preverite rok proizvodnje pnevmatike

Lastnost gumene zmesi se z leti spremeni, zato strokovnjaki opozarjajo, da pnevmatika po petih do šestih letih ni več tako kakovostna kot je nova. Potrošnikom zato priporočamo, da so ob nakupu pazljivi na starost pnevmatike, ki je zapisana na robu za oznako DOT. Prvi dve številki prikazujeta teden, drugi dve pa leto proizvodnje (na primer: 1211 pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 12 tednu leta 2011).

Potrošnikom priporočamo, da ne kupujejo pnevmatik, ki so starejše od leta in pol, če že, bi upravičeno lahko pričakovali dodaten popust s strani prodajalca.