Štirikratno povečanje ESM?

Nemci naklonjeni zamisli, Finska še proti. Poleg javnega denarja bi v evropski mehanizem stabilnosti vključili zasebni kapital.

Objavljeno
23. september 2012 21.51
suhadolnik evri
 Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Države evrskega območja razmišljajo o tem, da bi stalni mehanizem stabilnosti ESM početverile. Kot piše nemški Der Spiegel, bi zdaj 500 milijard evrov vredni reševalni sklad, ki ga je kot zadnja odobrila Nemčija, z dvema bilijonoma evrov reševal tudi države, kot sta Španija in Italija.

ESM naj bi okrepili tako, da bi poleg javnega denarja vključili zasebni kapital, ki bi ga privabili z obljubo manjših tveganj. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je po tem poročilu naklonjen zamisli, še vedno pa ji nasprotuje Finska, ki je po pisanju Spiegla tudi preprečila hitro odločitev evroskupine. V Helsinkih so prepričani, da bi to pomenilo velike spremembe v sporazumu o ESM, zato bi se morali strinjati še parlamenti. Na nemškem finančnem ministrstvu pa so poudarili, da nemške varščine ne morejo presegati sedanjih 190 milijard evrov, saj je tako odločilo tudi ustavno sodišče.

Medtem pa v manjših državah, za katere je menda že danes na voljo dovolj denarja, ne gre vse po pričakovanjih. Portugalska vlada zdaj pravi, da zaradi množičnih protestov ne bo uvedla najbolj spornih varčevalnih ukrepov, v Grčiji pa ugotavljajo, da bo primanjkljaj večji od dogovorjenega; atenska vlada bo, kot kaže, potrebovala še dodatnih dvajset milijard evrov. Tednik Spiegel ob tem piše, da bo minister Schäuble vse spremembe v teh reševalnih načrtih, pa tudi morebitne nove zahteve Španije in Cipra, predložil parlamentu, za zdaj pa bo počakal na poročilo trojice EU, IMF in ECB, ki ga pričakujejo novembra.