Strožja merila za dodatke v hrani

Živilska industrija bo odslej lahko uporabljala le dodatke z odobrenih seznamov.

Objavljeno
01. oktober 2012 23.38
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Evropska komisija je sprejela dva zakonodajna akta, ki bosta zagotovila varnejše in preglednejše aromatične snovi v hrani. Živilska industrija bo odslej lahko uporabljala le dodatke z odobrenih seznamov.

Ti dodatki se varno uporabljajo za spreminjanje okusa oziroma vonja že vrsto let v živilih, kot so brezalkoholne pijače, slaščice, žita, sladice, pecivo, jogurti, tokrat pa so bili ocenjeni na ravni EU.

Novi uredbi bosta pojasnili in uskladili uporabo aromatičnih snovi na enotnem trgu. Prva določa nov seznam aromatičnih snovi, dovoljenih v živilih – v praksi bo začel veljati 22. aprila 2013 –, tako bo imela živilska industrija EU dovolj časa za prilagoditev novim pravilom. Vse, kar ni na seznamu, bo po 18-mesečnem prehodnem obdobju prepovedano. Druga se nanaša na prehodne ukrepe za druge arome iz neživilskih virov in bo začela veljati 22. oktobra 2012.

Na novem seznamu je 2100 dovoljenih aromatičnih snovi, do končnega ocenjevanja Evropske agencije za varnost hrane pa ostaja na trgu še 400 aromatičnih snovi, ki so že zelo dolgo v uporabi in so jih kot varne ocenili drugi strokovni organi.

Odobrene uporabe aromatičnih snovi bodo odslej razvrščene glede na kategorijo živila, h kateremu se lahko dodajo. Aromatična snov je lahko odobrena le, če na podlagi razpoložljivih znanstvenih dokazov njena uporaba ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnika, njegova uporaba pa ne zavaja.