Supervizor: država SCT od leta 2003 namenila skoraj pol milijarde evrov

Aplikacija protikorupcijske komisije prikazuje anomalije v poslovanju med državo in zasebniki.

Objavljeno
23. avgust 2011 10.20
Posodobljeno
23. avgust 2011 11.55
Miha Jenko, gospodarstvo, Anže Voh Boštic, Delo.si
Miha Jenko, gospodarstvo, Anže Voh Boštic, Delo.si

Komisija za preprečevanje korupcije je danes objavila aplikacijo Supervizor, s katero lahko javnost spremlja poslovanje podjetij z državo. Analizirali smo nekaj podjetij, ki so v javnosti dobila oznako, da so priviligirana s strani vsakokratne vladajoče opcije:

Klima Petek, d.o.o.

Mariborsko podjetje Klima Petek d.o.o je tako po podatkih, ki jih navaja komisija, od države in javnih organov od začetka leta 2003 prejelo kar za dobrih 6,7 milijona evrov nakazil, od tega največ od ministrstva za obrambo (1,347 milijona evrov), UKC Maribor (1,076 milijona evrov) in državnega zbora (897 tisoč evrov). Podatki kažejo, da je podjetje sklenilo velike posle z državo že za časa Ropove vlade, predvsem sredi leta 2004, z njimi pa je nadaljevalo tudi za časa vladavine Janeza Janše.

Ram Invest

Podjetje, ki ga vodi Igor Jurij Pogačar, je imelo nekaj poslov že za časa prejšnje vlade, zadnje poldrugo leto pa ima zelo stabilna nakazila iz državne blagajne in podjetij v javni lasti. Skupaj je prejelo za dobrih 6,3 milijona evrov nakazil, izstopa seveda mesečna najemnina za zgradbo NPU od marca 2010 v povprečnem mesečnem znesku 140 tisoč evrov, pa tudi nakazilo Dursa, ki mu je junija 2009 za "opremo, nakup in grad.os" izplačal 239 tisoč evrov. Skupaj so od ministrstva za notranje zadeve pod vodstvom ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal prejeli 2,275 milijona evrov, od ministrstva za okolje in prostor približno 1,1 milijona evrov, dober milijon evrov pa tudi od javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

I.S.O. d.o.o.

Družba v lasti kontroverznega Draga Isajloviča, svetovalca finančnega ministra Franca Križaniča (SD) in domnevnega lobista, je od države po podatkih KPK prejela za vsega 7904 evre nakazil, od tega že marca 2006 dobrih 5400 evrov od občine Loški Potok. Druga Isajlovićeva družba, Di Trade, nima prijavljenih nobenih prihodkov s strani proračunskih uporabnikov.

Modra celica

Podjetje, ki ga vodi lobist blizu stranke SLS Andraž Vehovar je praktično ves promet z državo (dobrih 166 tisoč evrov) ustvarilo v času, ko je bila ta stranka v vladi Janeza Janše. Prvi priliv iz javnih sredstev je prejela marca 2005, zadnjega pa marca 2009.

Ultra, d.o.o, Zagorje ob Savi

Od širše države je družba, ki jo povezujejo z Zaresovom Gregorjem Golobičem, prejela za 1,240 milijona evrov nakazil, od tega največ od mestne občine Ljubljana (511 tisoč evrov), ministrstva za gospodarstvo (125 tisoč) in javnih agencij za tehnološki razvoj in raziskovalno dejavnost RS (116 in 115 tisoč evrov). Za časa Janševe vlade so sklepali simbolične posle s proračunskimi uporabniki (povprečno nekaj tisoč evrov na mesec), precejšen porast nakazil izkazujejo med junijem 2009 in 2010, zdaj imajo spet malo prometa z državo.

Escape, d.o.o.

Potovalna agencija partnerja nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Simone Dimic Romana Horvata je najbolj donosne posle z državo pridobila po zadnjih državnozborskih volitvah. Kabinet predsednika vlade Boruta Pahorja je po višini izplačil drugi na seznamu organov, ki so naročali usluge pri tej potovalni agenciji. V času afere Dimic so prihodki padli; zanimivo pa je, da zdaj spet rastejo.

Politične stranke:

Med slovenskimi političnimi strankami so po podatkih KPK po januarju 2003 največje prilive iz javnih sredstev pridobili v SDS, in sicer 11 milijonov 916 tisoč evrov. Dobrih šest milijonov evrov se je na račun stranke prililo iz generalnega sekretariata vlade, sledita pa mestna občina Ljubljana (dobrih 500 tisoč evrov), in državni zbor (474 tisoč evrov)

Druga po prilivih iz javnih sredstev je LDS: skupaj so od januarja 2003 prejeli 10 milijonov 650 tisoč evrov, od tega iz generalnega sekretariata vlade 4,5 milijona evrov, od mestnih občin Ljubljana in Maribor pa 729 oziroma 306 tisoč evrov. Prispevki ji upadajo, v skladu z znižanjem podpore na volitvah.

Vladajoči socialni demokrati so v tem času prejeli za osem milijonov 690 tisoč evrov, od tega največ, štiri milijone 137 tisoč evrov od generalnega sekretariata vlade, sledijo pa prispevki mestnih občin Ljubljana (465 tisoč evrov) in Maribor (263 tisoč evrov).

SLS je od januarja 203 prejela 5,064 milijona evrov, Nova Slovenija 4,357, DeSUS 3,110 milijona evrov, Zares pa od februarja 2005 1,579 milijona evrov.

Država do SCT izjemno radodarna

SCT, ki je zdaj v stečaju, je od začetka leta 2003 od ministrstev in drugih javnih inštitucij prejel kar za 478 milijonov evrov (!) nakazil, pri čemer je kar za 42 milijonov evrov plačil iz proračuna brez podatka o proračunskem uporabniku. Največ, dobrih 97 milijonov evrov, je SCT, ki ga je vodil Ivan Zidar, dobil od ministrstva za zdravje. Velikanske prilive iz javnih sredstev so ustvarili tudi druga gradbena podjetja in tajkuni: Primorje dobrih 336 milijonov evrov, CPM, ki je v stečaju dobrih 208 milijonov evrov, GPG, prav tako že v stečaju dobrih 115 milijonov evrov, Vegrad dobrih 70 milijonov evro. Pri vseh teh številkah pa niso upoštevana izplačila, ki so jih gradbena podjetja prejela od Darsa. Supervizor teh podatkov še ne vsebuje, napovedujejo jih v prihodnje.

Več kot odvetniki so z državo poslovali notarji

Med odvetniškimi družbami, ki so po podatkih KPK dobile največ nakazil iz proračunskih sredstev, je dobila odvetniška družba Čeferin, in sicer 4 milijone 174 tisoč evrov. Znani odvetnik Miro Senica in partner ministrice Kresalove je po teh podatkih od javnih naročnikov pridobil za milijon 745 tisoč evrov prilivov, od tega polovico že leta 2003.

Kot nas je opozoril bralec, pa so državne inštitucije precej poslovale tudi z notarji. Notar Andrej Škrk je veliko večino od dobrih dvajset milijonov evrov poslovanja z državo ustvaril v času Janševe vlade. Notarka Nada Kumar pa je nasprotno veliko večino prihodkov dobila za časa Ropove in zdajšnje, Pahorjove vlade.