Svet telekomunikacij v znamenju mobilnosti in oblakov

Konferenca Telekomunikacije: združevanje mobilnosti in računalniških oblakov bo omogočilo razcvet interneta stvari.

Objavljeno
09. november 2011 09.55
Posodobljeno
09. november 2011 10.34
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana, 9. novembra (STA) - Telekomunikacijska panoga je danes v znamenju mobilnosti in storitev v oblakih, je v uvodnem nagovoru ob odprtju 12. konference Telekomunikacije, ki danes poteka v Ljubljani, povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević, piše STA.

Tudi zaradi tega trenda razvoja v svet mobilnosti se je v zadnjih letih odvijalo združevanje nekdaj ločenih sestrskih podjetij za mobilno in fiksno telefonijo. Prihodki iz naslova klasične fiksne telefonije namreč upadajo, medtem ko sicer že zrel trg mobilne telefonije doživlja nov zagon z rastjo podatkovnega prometa.

Na ta trend se je letos z združitvijo Telekoma Slovenije in Mobitela odzval tudi največji slovenski telekomunikacijski operater, ki je v večinski državni lasti.

Poleg mobilnosti novo tržno nišo ponujajo omenjene storitve v računalniških oblakih, ki se sicer tudi same močno navezujejo tudi na mobilno telefonijo. Storitve v oblakih uporabnikom omogočajo, da najamejo samo informacijsko storitev in tako nimajo več potrebe po nakupu strojne opreme, kar posledično zmanjša stroške.

"O tem se danes največ govori in na nek način tudi največ pričakuje," je glede mobilnosti in oblakov dejal prvi mož Telekoma Slovenije in dodal, da so se tudi sami podali na ta trg.

Medtem ko mobilna telefonija na račun pametnih mobilnih telefonov in vse bolj priljubljenih aplikacij za mobilne naprave doživlja razcvet na področju podatkovnega prometa, pa je pri storitvah v oblaku po prvotni evforiji prišlo do določene streznitve trga.

To sicer ne pomeni, da ponudniki ne stavijo več toliko na to priložnost, pač pa da so se začeli zavedati, da gre za zelo zahtevne storitve.

Po eni strani so te storitve zahtevne, ker je potrebno zagotoviti najvišjo možno raven zanesljivosti in varnosti, po drugi strani pa zaradi tega, ker s seboj prinašajo oziroma tako rekoč zahtevajo spremembo poslovnega modela na področju informacijskih tehnologij.

Največ priložnosti pa se ponuja v združevanju mobilnosti in oblakov. To bo namreč omogočilo pravi razcvet tako imenovanega interneta stvari, kar se nanaša na čas, ko bo z internetom na tak ali drugačen način povezanih vedno več predmetov, od pametnih mobilnih naprav in avtomobilov do gospodinjskih aparatov.

Tako prihaja čas, ko bodo denimo mestni parkomati na podlagi senzorjev zaznali, koliko parkirnih mest je praznih, to sporočili v določeno aplikacijo v oblaku, ta pa podatke posredovala naročenim voznikom avtomobilov - na njihovo obilno napravo ali pa neposredno v navigacijski sistem v avtomobilu.