Težave na Japonskem bi lahko ogrozile globalno proizvodnjo

Težave, s katerimi se po petkovem uničujočem potresu in cunamiju spopada Japonska, bi lahko ogrozile globalno proizvodnjo številnih dobrin - od letal do tabličnih računalnikov.

Objavljeno
15. marec 2011 12.32
Posodobljeno
15. marec 2011 12.32
Sony in Toshiba bosta združila moči
Ka. L., delo.si
Ka. L., delo.si
Tokio - Številna japonska pristanišča, letališča in tovarne so zaprti, tamkajšnja vlada pa ocenjuje, da bodo nastale težave močno vplivale na vrsto gospodarskih dejavnosti v državi.

Škode za 100 milijard dolarjev

Singapurska banka DBS ocenjuje, da bosta petkov potres in cunami japonskemu gospodarstvu povzročila škodo v višini 100 milijard dolarjev, kar je enako približno dvema odstotkoma japonskega bruto domačega proizvoda.

V svetovnem gospodarstvu se medtem kažejo prvi znaki težav zaradi razmer na Japonskem. Dežela vzhajajočega sonca proizvede približno 40 odstotkov elektronskih komponent za izdelke po vsem svetu. "Japonska ima ključno vlogo v globalni tehnološki verigi," ocenjuje Bhavtosh Vajpayee iz podjetja CLSA.

Večji del pomnilnika NAND flash, ki je vgrajen v nov tablični računalnik i-Pad 2 ameriškega proizvajalca Apple, proizvede japonski proizvajalec elektronike Toshiba. "Že zdaj beremo poročila, ki napovedujejo pomanjkanje komponent, kar bi lahko vodilo do zamud ali bi zvišalo cene naših najljubših elektronskih igračk," so danes zapisali na spletni strani Engadget.

Iz Toshibe so sicer sporočili, da ostajata danes zaprta le še ena njihova tovarna in raziskovalno-razvojni center, ob tem pa so zagotovili, da proizvodnje pomnilnikov NAND niso ustavili. Ameriški proizvajalec letal Boeing medtem še ocenjuje vpliv petkove katastrofe na proizvodnjo letal.