Težave z bankovci višjih vrednosti

Obrtniki opozarjajo, da potrošniki manjše račune želijo poravnati z bankovci večjih vrednosti, kar pa negativno vpliva na oskrbljenost z evrsko gotovino.

Objavljeno
03. januar 2007 17.49
Ljubljana - Obrtniki so po zagotovilih Obrtne zbornice Slovenije (OZS) dobro oskrbljeni z evrsko gotovino in v prvih delovnih dneh po uvedbi evra ne beležijo večjega pomanjkanja gotovine. Enako za svoje člane zagotavljajo tudi na Trgovinski zbornici Slovenije. Se pa dogaja, da potrošniki manjše račune želijo poravnati z bankovci večjih vrednosti, kar pa negativno vpliva na oskrbljenost z evrsko gotovino.

Dogaja se, da gosti v gostinskih lokalih kavo ali manjše zapitke plačujejo z bankovci za 5000 ali 10.000 tolarjev, kar zlasti v manjših lokalih negativno vpliva na oskrbljenost z evrsko gotovino, je povedal Marjan Ravnik, ki je na OZS zadolžen za projekt evro.

Manjši obrtniki, zlasti gostinci, težko sprejemajo plačila z bankovci visokih vrednosti, je dejal Ravnik in dodal, da zato taka plačila pri manjših nakupih pogosto zavračajo v skladu z načelom proporcionalnosti.

Bankovcev višjih vrednosti niso dolžni sprejeti, če gre za nakupe majhnih vrednosti

Nekaj težav imajo tudi z evrskimi bankovci visokih vrednosti. "Nekateri obrtniki niso bili pravočasno obveščeni, da objave o nesprejemanju evrskih bankovcev višjih vrednosti niso dovoljene," je povedal Ravnik in pojasnil, da to težavo rešujejo danes. Ravnik sicer ocenjuje, da bodo tolarji že kmalu pošli in da bo v nekaj dneh plačevanje potekalo samo z evri.

Za načelo porporcionalnosti

Z bankovci višjih vrednosti imajo podobne težave tudi trgovci. Na Trgovinski zbornici Slovenije zato potrošnike pozivajo, naj majhne nakupe poravnajo z bankovci manjše vrednosti in ne z bankovci za 200 ali 500 evrov, je dejala Marjanca Simsič s trgovinske zbornice.

Na zbornici razmišljajo, da bi za potrošnike pripravili tudi posebno obvestilo, v katerem bi jih obvestili, da bankovcev višjih vrednosti niso dolžni sprejeti, če gre za nakupe majhnih vrednosti. V tem primeru ne gre za kršitev veljavnih predpisov, ampak za upoštevanje načela proporcionalnosti, in takšno je tudi mnenje ministrstva za finance, poudarja Simsičeva.

Neutemeljeno bi bilo sklepati, da gre za zavračanje sprejemanja zakonitega plačilnega sredstva v primeru, ko želi nekdo z bankovcem za npr. 200 ali 500 evrov plačati blago ali storitev, ki stane nekaj evrov, trgovec pa nima drobiža za vračilo. V opisanem primeru lahko pride do tega, da posel zaradi tehničnih razlogov (pomanjkanje drobiža ali blagajniški maksimum) ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom, piše na spletnih straneh finančnega ministrstva.