The Economist o prvi veliki slovenski krizi po osamosvojitvi

V tedniku pišejo o gospodarskih in političnih težavah Slovenije, ki je do sedaj vedno bila zelo zadovoljna sama s sabo.

Objavljeno
21. september 2012 11.28
Posodobljeno
21. september 2012 12.00
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Slovenija se je doslej že večkrat znašla v tujih medijih, danes pa o njej piše The Economist.

V članku z naslovom »Zelo evropska – prva slovenska kriza po osamosvojitvi« poročajo, da je bila Slovenija vedno zelo zadovoljna sama s sabo zaradi naravnih lepot, slovesa najbogatejše države v Jugoslaviji, vstopa v EU, Nato in uvedbe evra.

Danes so razmere precej drugačne.

Slovenci so jezni in zmedeni, navajajo v britanskem tedniku. Ne pozabijo omeniti, da je predsednik vlade v sodnem procesu zaradi podkupnine. Pišejo tudi o veliki brezposelnosti, težavah bank, koruptivnosti, bolečih reformah, ki čakajo Slovenijo, nižanju bonitetnih ocen, rezanju plač v javnem sektorju in opozorilih Janeza Janše o nevarnosti grškega scenarija.

Čeprav ima Slovenija slabe demografske napovedi, so njeni državljani dosedaj imeli dobre pokojnine in so se mladi upokojevali. Ker je za sklic referenduma dovolj samo 40.000 podpisov, je zelo preprosto blokirati boleče reforme. V The Economistu kot zgled navajajo padec pokojninske reforme junija 2011, ki je bil usoden za prejšnjo vlado.

Pišejo tudi o finančnih in spolnih škandalih v katoliški cerkvi, obsodbi Bineta Kordeža in razprtijah o tem, kdo je kaj naredil med drugo svetovno vojno.

»V slovenski politični mitologiji bi morala igrati osrednjo vlogo desetdnevna osamosvojitvena vojna in ne tragični dogodki iz leta 1945,« menijo v časniku.

Za konec navajajo mnenje Sonje Šumc, izvršne direktorica Združenja Manager, ki pravi, da bi si Slovenija pod enotnim vodstvom lahko relativno hitro opomogla. Ima nekaj uspešnih izvoznih podetij in ne tako kritično visok javni dolg.

Filozofinja Renata Salecl pa je bila manj optimistična. Za The Economist je komentirala, da ima Slovenija veliko težav, ki so podobne tistim drugod po Evropi, in napovedala, da se bo kmalu znašla v slepi ulici.