Tržni inšpektorji zabeležili prve kršitve

Medtem, ko so v prazničnih dneh na tržnem inšpektoratu prejeli le eno prijavo občanov o kršenju zakona o uvedbi evra, so jih danes dobili že kar veliko število.

Objavljeno
03. januar 2007 14.32
Ljubljana - Vsi tržni inšpektorji so danes, prvi delovni dan po uvedbi evra, na terenu po vsej državi ter preverjajo spoštovanje zakona o uvedbi evra. Kot je pojasnila glavna republiška tržna inšpektorica Andrejka Grlič, tržni inšpektorji preverjajo, kako se izvaja vračilo preostanka denarja v primeru plačila v tolarjih, kako je s sprejemanjem evrov, ali kdo zavrača evrske bankovce višjih vrednosti ter kako so označene cene. Te morajo biti še vse do konca junija zapisane v obeh valutah.

Medtem, ko so v prazničnih dneh na tržnem inšpektoratu prejeli le eno prijavo občanov o kršenju zakona o uvedbi evra, pa so jih danes že kar veliko število. Pritožbe se večinoma nanašajo na očitek trgovcem, da preostanka denarja niso izplačali v evrih, je povedala Grličeva. Kot določa zakon, je še vse do 14. januarja mogoče plačilo blaga in storitev tako v tolarjih kot tudi v evrih, vendar pa mora biti vračilo denarja opravljeno izključno v evrih. Vsako pritožbo takoj obravnavajo.

Občani lahko zapažene kršitve inšpektorjem prijavijo na posebnem obrazcu, ki je objavljen na spletnih straneh Tržnega inšpektorata RS, ali pa jih sporočiti dežurnemu po telefonu. Danes ves dan ob telefonih dežurajo inšpektorji na uradih v Ljubljani, Mariboru in Celju, na drugih enotah pa so imeli dežurne telefone organizirane v dopoldanskem času.

Tržni inšpektorji so sicer v manjšem obsegu preverjali spoštovanje zakona o uvedbi evra tudi v prazničnih dneh. Pri tem so kršitve opazili predvsem pri opozarjanju potrošnikov, da ponudniki blaga in storitev ne sprejemajo večjih apoenov evrskih bankovcev, kar je v skladu z zakonom o uvedbi evra prepovedano. Ker so se vsi kršitelji takoj odzvali in napise odstranili, denarnih kazni še niso izrekli.