Tržni inšpektorji že na terenu

Kot je povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić opažajo kršitve predvsem pri opozarjanju potrošnikov, da ne sprejemajo večjih apoenov evrskih bankovcev.

Objavljeno
02. januar 2007 14.04
Toma
Ljubljana - Tržni inšpektorji opravljajo delo tudi v prazničnih dneh. Danes so se na teren podali inšpektorji v Ljubljani, Mariboru, Celju in Postojni, v sredo pa bodo začeli z nadzorom v še večjem obsegu. Kot je povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, opažajo kršitve predvsem pri opozarjanju potrošnikov, da ne sprejemajo večjih apoenov evrskih bankovcev, kar je v skladu z zakonom o uvedbi evra prepovedano. Denarnih kazni še niso izrekli.

Grlićeva je že na silvestrovo opravila inšpekcijski pregled pri nekem avtoprevozniku, ki je imel v svoji delavnici obešen napis, da ne sprejema evrskih bankovcev v večjih apoenih. Direktor podjetja je takoj o opozorilu, da je to prepovedano, napis odstranil, je zatrdila. Še istega dne je opravila inšpekcijski pregled pri nekem drugemu avtoprevozniku, ki je prav tako takoj odstranil napis z enakim obvestilom.

Na podlagi prijave je Grlićeva opravila inšpekcijski pregled tudi v ponedeljek, in sicer v neki trgovini v Ljubljani, ki ima poslovalnice tudi drugod po državi. "Na podlagi seznanitve, da gre za kršitev, so takoj umaknili vsa obvestila in me o tem tudi obvestili," je povedala.

Danes pa je na terenu že več inšpektorjev. Ko so opravili nekaj naključno izbranih nakupov, so opazili, da trgovci in gostinci v primeru plačila z evri vračajo ostanek denarja v evrih. "Tu ni opaziti kršitev zakona, se pa kršitve pojavljajo v zvezi z objavami, da ne sprejemajo večjih bankovcev ," je povedala Grlićeva.

Grlićeva je zagotovila, da doslej zaradi te kršitve še niso izrekli nobene globe. Vsi kršitelji namreč takoj odpravijo nepravilnost, je zagotovila. Ob tem je trgovce, gostince in obrtnike pohvalila, da so po opozorilu, da gre za kršitev zakona, pripravljeni na sodelovanje ter takoj iz vseh svojih poslovalnic umaknejo takšna opozorila in s tem seznanijo tudi tržni inšpektorat.