Tudi Wall Street ob skrbeh glede Grčije v rdečem

Tečaji so padli zaradi napovedanega grškega referenduma in podatkov o padcu proizvodne aktivnosti na Kitajskem.

Objavljeno
01. november 2011 14.25
Posodobljeno
01. november 2011 14.25
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
New York - Tečaji na newyorški borzi so današnje trgovanje začeli z globokim padcem. Indeksa Dow Jones in Nasdaq sta izgubila več kot dva odstotka. Negotovost na trgih je sprožila napoved referenduma o dogovorjenih ukrepih za reševanje evra v Grčiji, pa tudi podatki o padcu obsega proizvodnje na Kitajskem, povzema STA poročanje francoske tiskovna agencija AFP.

Indeks Dow Jones je bil slabe pol ure po odprtju trga na ravni 11.696 točk, kar je 2,16 odstotka manj kot v ponedeljek, tehnološki indeks Nasdaq pa se je znižal za 2,31 odstotka na okoli 2622 točk.

Grški premier Georges Papandreu je včeraj zvečer napovedal, da bodo v Grčiji razpisali referendum o novemu načrtu za celovito rešitev evra. Del načrta je tudi dogovor, da bi članice območja evra in Mednarodni denarni sklad (IMF) Grčiji v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov do leta 2014 zagotovili novih 100 milijard evrov pomoči iz javnih sredstev iz sklada za zaščito evra (EFSF), vključno z dokapitalizacijo grških bank, poleg tega pa bi javni sektor prispeval še 30 milijard evrov v zameno za pristanek bank na odpis vrednosti grškega dolga. S tem bi se grški javni dolg znižal s sedanjih 160 na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda.

K negativnemu vzdušju so prispevali podatki o padcu proizvodne aktivnosti na Kitajskem. Indeks nabavnih managerjev (PMI) za proizvodno dejavnost se je s septembrskih 51,2 točke oktobra znižal na 50,4 točke.

Napoved grškega ministra je danes sprožila globoke padce na evropskih borzah. Pariški indeks CAC 40 in frankfurtski DAX sta doslej izgubila okoli pet odstotkov, londonski FTSE 100 pa več kot tri odstotke.

Krepko je izgubil tudi evro. Na borzi v Frankfurtu je treba za en evro trenutno odšteti 1,3649 dolarja, kar je 1,41 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Evropska centralna banka je opoldne referenčni tečaj za en evro postavila pri 1,3627 dolarja (v ponedeljek 1,4001 dolarja).