Tuje tiskovne agencije o prevzemu evra

Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o vstopu Slovenije v območje evra in o odzivih na ta za Slovenijo pomemben dogodek. Vesti o tem dogodku so objavile AFP, Hina, Tanjug, Beta in Mina.

Objavljeno
01. januar 2007 20.00
Veselje ob prvih menjavah evrov v dežurni banki NLB na Tavčarjevi 7
Ljubljana - Tuje tiskovne agencije so danes med drugim poročale o vstopu Slovenije v območje evra in o odzivih na ta za Slovenijo pomemben dogodek. Vesti o tem dogodku so objavile AFP, Hina, Tanjug, Beta in Mina.

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je kmalu potem, ko je po polnoči na bankomatu dvignil prve evre, izrazil veselje in ponos nad tem, kar je s tem uspelo Sloveniji. Po njegovih besedah je Slovenija v letu 2006 storila velik korak naprej, da bi utrdila svoje mesto v družini najrazvitejših evropskih držav.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala tudi o čestitkah, ki jih je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia namenil Sloveniji ob prevzemu evra. "To je pomemben dan za Slovenijo, ki je prevzela evro kot prva od držav, ki so se leta 2004 pridružile Evropski uniji," je dodal Almunia. Almunia pa je hkrati Slovence posvaril, naj bodo v prvih dneh plačevanja v evrih previdni, glede cen pa pazljivi.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o čestitkah, ki jih je Sloveniji izrekel evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia, ki je z zadovoljstvom pozdravil vstop Slovenije v območje evra. Kot še poroča Ansa, je Almunia Slovence opozoril, naj bodo v prihodnjih tednih previdni in pozorni na možno povišanje cen.

Kot je ob uvedbi evra v Sloveniji poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, se je število Evropejcev, ki uporabljajo edinstveno evropsko valuto evro opolnoči povečalo s 315 na 317 milijonov, saj se je kot 13. država območju evra pridružila Slovenija. Prehod na evro je po prvih podatkih brez tehničnih težav, že v prvih urah po polnoči pa je bila ponovno priključena več kot polovica od 1500 bankomatov, s katerih je bilo mogoče dvigniti novo valuto.

O slovenski uvedbi evra je poročala tudi srbska tiskovna agencija Tanjug, ki je zapisala, da je Slovenija postala 13. članica povezave z evrom. Slovenski premier Janez Janša pa je prehod na evro označil za "največji nacionalni dosežek", od kar se je Slovenija leta 2004 pridružila EU, še poroča Tanjug in dodaja, da je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia, ki je čestital Sloveniji ob uvedbi evra, pozval Slovence, naj bodo v prihodnjih dneh in tednih pozorni na cene.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je Slovenija z današnjim dnem kot edina članica EU in kot prva nekdanja socialistična država prevzela evro. Vključevanje bankomatov je tehnično potekalo brez težav, po besedah guvernerja Banke Slovenija Mitje Gasparija pa je vstop Slovenije v območje evra velik uspeh za državo in vse njene prebivalce. Kot poroča Beta, je Gaspari skupaj s finančnim ministrom Bajukom in nekdanjim guvernerjem centralne banke Francetom Arharjem na okencu Banke Slovenija, ki so ga odprli opolnoči, simbolično zamenjal 20.000 tolarjev za 80 evrov.

Črnogorska tiskovna agencija Mina je tudi poročala, da je Slovenija postala prva nova članica EU, ki je prevzela skupno valuto, s 14. januarjem pa država tudi v celoti ukinja finančni promet s 15 let staro valuto tolar.

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala o gladkem prehodu s tolarjev na evre. Težav ni bilo tudi pri priklapljanju bančnih avtomatov, med prvimi je evre dvignil finančni minister Bajuk. Po besedah guvernerja Banke Slovenije Gasparija, je bil tolar dobra valuta, evro pa bo še boljša.

Kot še poroča dpa, so uvedbo evra v Ljubljani ob prihodu novega leta pozdravili tudi z modrimi in rumenimi baloni. V Sloveniji bodo prva dva tedna v januarju sicer lahko uporabljali še tolarje, ostanek pa bodo prejeli v skupni evropski valuti, še poroča dpa. Za nemoten prehod na evro je bila 1. in 2. januarja v službi ali pripravljenosti okoli tretjina bančnih uslužbencev.

Dpa poroča tudi o o čestitkah, ki jih je evropski komisar Almunia namenil Sloveniji ob prevzemu evra, navaja pa tudi opozorilo Almunie o previdnosti in pazljivost glede cen.

Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da je zamenjava tolarja za evro v Sloveniji potekala brez omembe vrednih težav. APA navaja tudi besede predstavnika Združenja bank Slovenije Slavka Cimpriča, ki je poudaril, da je brez težav potekalo tudi plačevanje s kreditnimi karticami in dodal, da so do 10. ure zabeležili okoli 11.000 dvigov.

O prevzemu evra v Sloveniji je sicer poročala tudi britanska mreža BBC, ki navaja, da je Slovenija kot prva nekdanja komunistična država prevzela evro kot svojo nacionalno valuto. Eden prvih, ki je na bankomatu dvignil evrsko gotovino, je bil Bajuk, ki je ob tem izrazil veselje in ponos. BBC poroča tudi o odzivih nekaterih prebivalcev Slovenije na to spremembo.