Türk: Mednarodne trge lahko umiri le sprejetje nujnih ukrepov

Predsednik republike je izrazil zaskrbljenost ob poslabšanju položaja Slovenije na mednarodnih finančnih trgih.

Objavljeno
16. november 2011 11.52
Posodobljeno
16. november 2011 12.00
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Treba je hitro ukrepati, zato predsednik republike Danilo Türk stranke, sindikate in delodajalce poziva, naj okrepijo prizadevanja za dogovor o nujnih ukrepih. Predvolilne razmere po njegovih besedah ne smejo preprečiti potrebnega odločanja.

Predsednik se je o poslabšanju položaja Slovenije na mednarodnih finančnih trgih v teh dneh pogovarjal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Ljubom Germičem, guvernerjem Banke Slovenije Markom Kranjcem, več ekonomskimi strokovnjaki ter predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da obstaja en sam način umiritve finančnega položaja Slovenije na mednarodnih trgih, to je hitro in prepričljivo ukrepanje, ki bo nakazalo smer aktivnosti za uravnoteženje proračuna in za strukturne reforme, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Mednarodne izkušnje kažejo, da odlaganje ukrepov ustvarja nevaren položaj stagnacije, ki lahko močno poslabša položaj države.

Čas je bistvenega pomena, je poudaril Türk in dodal, da tudi sedanje predvolilne razmere ne smejo preprečiti potrebnega odločanja. Politične stranke, sindikate in delodajalce zato poziva, da okrepijo prizadevanja za dogovor o nujnih ukrepih, piše STA.

»Zaskrbljujoč finančni položaj države na mednarodnih finančnih trgih narekuje vsakomur maksimalen čut odgovornosti in skrb za skupno dobro. Potrebujemo konsenz in potrudimo se, da bi ga dosegli,« je poudaril predsednik Türk.

Povečanje pribitkov na ceno slovenskih obveznic na mednarodnih finančnih trgih je v preteklih dneh doseglo zaskrbljujoče ravni. Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice že od minulega petka ostaja nad mejo sedmih odstotkov.

Po podatkih, ki so jih STA posredovali iz Nove Ljubljanske banke (NLB), je bil donos do dospetja na slovenske 10-letne obveznice danes okoli poldneva pri 7,08 odstotka. Donos na referenčne 10-letne nemške obveznice je bil pri 1,78 odstotka, kar pomeni, da je bil pribitek na nemške obveznice za Slovenijo pri 5,30 odstotne točke. Donos na 10-letne španske obveznice je bil ob 12. uri pri 6,23 odstotka, na italijanske pa pri 6,88 odstotka.

V torek je bil sicer po podatkih NLB donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice pri 7,20 odstotka. Zahtevana donosnost na italijanske obveznice z ročnostjo 10 let je bila pri sedmih odstotkih, na španske pa pri 6,24 odstotka. Obrestne mere na nemške državne dolžniške vrednostne papirje, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, so v torek stale pri 1,775 odstotka.