Türk sprejel predsednika ECB Draghija

Danes zvečer bo na Brdu pri Kranju potekala seja sveta guvernerjev ECB.

Objavljeno
03. oktober 2012 20.52
ECB
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je danes sprejel predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, s katerim sta se pogovarjala o trenutnem položaju in razvoju evrskega sistema. Omenila sta vprašanja vloge ECB v tem okviru, pričakovanji v zvezi z evropskim stabilizacijskim mehanizmom in bančno unijo.

V pogovoru sta izmenjala ocene o nujnosti razvoja skladnega sistema, ki bo vključeval vse te elemente na način, da bodo krepili stabilnost evrskega območja in omogočali reševanje problemov, ki se v tem okviru pojavljajo.

Predsednik Türk se bo drevi kot časni gost udeležil večerje pred četrtkovo sejo sveta guvernerjev ECB v Sloveniji. Seja sveta bo potekala na Brdu pri Kranju.

Svet ECB dvakrat letno zaseda izven nemškega Frankfurta, kjer ima sedež. Člani sveta so se letošnjo pomlad podali v špansko Barcelono, sedaj prihajajo v Slovenijo.

Ključna obrestna mera v območju evra je trenutno pri 0,75 odstotka. Visoka inflacija – države območja evra so septembra na letni ravni zabeležile 2,7-odstoten dvig cen – po mnenju analitikov zmanjšuje možnost, da bi ECB v luči krize v območju evra znižala ključno obrestno mero na novo najnižjo vrednost v njeni zgodovini.