Unija vrhu G20: Breme naj se deli

Barroso in Rompuy sta v pismu voditeljem G20 zagotovila, da je EU sprejela rigorozne ukrepe za spopadanje z dolžniško krizo.

Objavljeno
30. oktober 2011 16.34
Posodobljeno
30. oktober 2011 16.38
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta voditelje držav skupine G20 v pismu pozvala k skupnim in usklajenim ukrepom za premagovanje dolžniške krize, ki grozi, da bo svetovno gospodarstvo ponovno pahnila v recesijo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Barroso in Rompuy sta v pismu voditeljem držav skupine G20 zagotovila, da je EU sprejela rigorozne ukrepe za spopadanje z dolžniško krizo ter da jih bo tudi dosledno in učinkovito izvajala. Poudarila pa sta, da EU ne more sama nositi bremena za okrevanje svetovnega gospodarstva, zato morajo vse države G20 stopiti skupaj in prispevati svoj delež k razrešitvi krize.

V pismu so obenem navedeni vsi ukrepi, ki so bili sprejeti na vrhu EU in območja evra sredi tedna, ter priporočila za nadaljnje ukrepe na globalni ravni, v katere bo morala EU sedaj prepričati skeptične ZDA, Kitajsko in ostale države skupine G20. Med slednjimi so krepitev nadzora nad finančnimi trgi, odprava podcenjenih tečajev rastočih gospodarstev, regulacija trga izvedenih finančnih instrumentov OTC (over-the-counter), učinkovita regulacija bank v senci ter uvedba davka na finančne transakcije.

V sredini tedna v Bruslju doseženi dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra vključuje dogovor z bankami o 50-odstotnem odpisu grškega dolga, dokapitalizacijo sistemskih evropskih bank in krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) na okoli 1000 milijard evrov. Grško dolžniško breme naj bi se s 160 odstotkov do leta 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar bi predstavljalo vzdržno raven.