Uprava Abanke bi rada sveži denar

Nadzorniki Abanke bodo v ponedeljek znova govroili o dokapitalizaciji. Lastniki želijo skrbni pregled banke.

Objavljeno
20. september 2012 19.04
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Nadzorniki Abanke, vodi jih Andrej Andoljšek iz kranjske Save, bodo v ponedeljek znova govorili, kako kapitalsko okrepiti banko. Najverjetneje bo govor tudi o skrbnem pregledu Abanke, ki je zaradi odpisov slabih naložb in rezervacij leto 2011 končala s kar 119 milijoni evrov izgube, v šestmesečju letos pa je čista izguba znašala 15,7 milijona evrov.

Abanka, vodi jo Jože Lenič, potrebuje najmanj 50 milijonov evrov svežega kapitala. V prvem poskusu dokapitalizacije (ta se je iztekel v začetku septembra) ji ga delničarji niso zagotovili, zato je uprava dokapitalizacijo preklicala. V isti sapi je napovedala, da bo lastnike še enkrat poskušala prepričati, naj banki zagotovijo svež denar. V ta namen bo delničarjem na skupščini znova predlagala povečanje osnovnega kapitala, vendar po nižji ceni kot v prvem krogu, ko je bila cena dokapitalizacijske delnice sedem evrov.

Toda lastniki želijo pred tem opraviti skrbni pregled banke. Po dosegljivih informacijah ga menda zahteva Zavarovalnica Triglav, ki je približno 25-odstotna lastnica banke. Zavarovalnica je sicer pripravljena vplačati svež kapital, a le pod pogojem, da ji v banki znova oživijo glasovalne pravice.

V Banki Slovenije so pred kratkim navedli, da kapitalska ustreznost Abanke po zadnjih razpoložljivih podatkih precej presega regulatorno predpisan minimum. V isti sapi so navedli še, da je Abanka v enem letu izpostavljena določenim tveganjem v svojem poslovanju.