Uvedba evra je bila slaba stvar

Večina Francozov meni, da je bila uvedba evra pred petimi leti slaba stvar tako za njih kot tudi za gospodarstvo in nova delovna mesta. V Sloveniji so se najbolj zvišale cene v storitvenem sektorju.

Objavljeno
07. januar 2007 18.04
Skupni evropski denar Evro
Pariz - Večina Francozov meni, da je bila uvedba evra pred petimi leti slaba stvar tako za njih kot tudi za gospodarstvo in nova delovna mesta, so pokazali rezultati javnomnenjske raziskave za francosko revijo Le Pelerin. 52 odstotkov vprašanih je ob tem menilo, da je bila uvedba evra slaba stvar za Francijo, 56 odstotkov pa jih je potrdilo, da je evro tudi za njih osebno slaba stvar.

Evro vplival na povišanje cen

Francozi niso najbolj navdušeni niti nad vplivom skupne evropske valute na gospodarske razmere. Več kot polovica jih je namreč menila, da je uvedba evra negativno vplivala na gospodarsko rast oz. zaposlovanje. Kar 94 odstotkov vprašanih ob tem še meni, da je evro vplival na povišanje cen.

Litvanci nasprotovali uvedbi evra

V Litvi pa se je po rezultatih javnomnenjskih raziskav 39,3 odstotka vprašanih izreklo proti menjavi nacionalne valute, litasa, z evrom, medtem ko je bilo 37,8 odstotkov anketirancev za uvedbo evra. Naklonjenost Litvancev evru je sicer decembra močno padla, saj je bila še oktobra 53,8-odstotna.

Litva se je sicer hotela območju evra priključiti skupaj s Slovenijo 1. januarja letos, vendar sta temu nasprotovali Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB), ki sta Litvi zaradi previsoke inflacije izdali negativno mnenje o izpolnjevanju konvergenčnih kriterijev.

Prehod na evro v Sloveniji

Britanski BBC poroča, da v Sloveniji prevzem evra poteka gladko. Po besedah Brede Kutin, predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, potrošniki najpogosteje opozarjajo na zvišanje cen v storitvenem sektorju, še poroča BBC.