Uvedba evra kot znak zrelosti in stabilnosti

Po mnenju ekonomistov avstrijske Bank Austrie Creditanstalt (BA-CA) iz finančne skupine UniCredit Group si Slovenija lahko obeta nadaljnjo ugodno gospodarsko dinamiko.

Objavljeno
03. januar 2007 08.12
Dunaj - Po mnenju ekonomistov avstrijske Bank Austrie Creditanstalt (BA-CA) iz finančne skupine UniCredit Group si Slovenija, ki je kot prva država srednje in vzhodne Evrope z januarjem uvedla evro, lahko obeta nadaljnjo ugodno gospodarsko dinamiko. "Pozitivni vplivi skupne valute se kažejo v zaupanju investitorjev in ugodni gospodarski klimi," je, kot so sporočili BA-CA Ljubljana, ocenil ekonomist BA-CA za področje vzhodne Evrope Hans Holzhacker.

Ekonomisti BA-CA so uvedbo evra v Sloveniji označili kot znak zrelosti in stabilnosti. Navzgor pa so popravili napovedi za slovensko gospodarsko rast. Po njihovih ocenah bo Slovenija v minulem letu zabeležila 4,7-odstotno rast, v letošnjem pa 4,3-odstotno. Uvedba evra bi lahko po njihovem mnenju povzročila tudi dvig cen, ki pa naj bi bil zmeren. Pomembno vlogo igra zaokroževanje pri preračunavanju cen iz tolarjev v evre, so navedli.

Letos naj bi bila tako povprečna inflacija nekoliko višja kot lani - ta naj bi leta 2006 znašala 2,5 odstotka, letos pa 2,9 odstotka.
"Z uvedbo evra bodo prednosti in slabosti slovenske zunanje trgovine bolj vidne in bolj izpostavljene. Verjamem, da bodo vidne predvsem njene prednosti," je napovedal Holzhacker. Ob tem je opozoril, da bodo z uvedbo enotne evropske valute bolj primerljive tudi cene, kar bo po njegovem mnenju imelo vpliv na razvoj slovenskega turizma.

Pozitivni vplivi uvedbe skupne valute se odražajo v povečani investicijski aktivnosti, je še ocenil. V Sloveniji so bile investicije v nepremičnine in opremo v prvih devetih mesecih leta 2006 za 10,5 odstotka višje kot v enakem obdobju leta 2005. "Delno zaradi neposrednih tujih investicij. Te so se z 281 milijonov evrov v prvih deset mesecih leta 2005 povečale na 587 milijonov evrov v prvih desetih mesecih leta 2006, kar je več kot dvakrat več," je nanizal Holzhacker.