Uvedba evra zaenkrat brez težav

Finančne institucije in trgovci so se še včeraj pospešeno pripravljali na današnji prvi delovni dan po uvedbi evra v Sloveniji. Danes so znova začeli trgovati tudi na Ljubljanski borzi.

Objavljeno
03. januar 2007 12.45
Ljubljana – Slovenija je s 1. januarjem uvedla evro kot zakonito plačilno sredstvo, evro je postal tudi slovenski denar, naša država pa je postala 13. članica evrskega sistema in se pridružila 12 državam EU, ki so leta 1999 oblikovale evropsko monetarno unijo.

Območje evra ima zdaj 316,6 milijona prebivalcev, vključno z dvema milijonoma Slovencev, ki se na evro po vsem sodeč kar uspešno privajajo. “Za zdaj prehod na evro teče normalno, stvari potekajo v skladu s pričakovanji. Banke za zdaj nimajo težav pri prehodu, zato mislimo, da bo v sredo normalen delovni dan za poslovanje pravnih in fizičnih oseb in za plačilni promet. Tako da bo tedaj polno zaživel prehod, ki se bo do 15. januarja tudi uspešno končal,” je na dan uvedbe evra povedal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Bankomati in POS terminali delali normalno

Po guvernerjevih besedah se “tudi javnost razumno vključuje v zamenjavo in strpno reagira, za zdaj nimamo informacij, da bi kje nastali resnejši problemi. Bančni avtomati in terminali POS delajo normalno. Banke so v veliki večini že izvedle postopek prehoda na evro tudi v drugih obdelavah, ki so pomembne za plačilni promet in za poslovanje z občani. V ponedeljek do 16. ure je bilo vključenih 1400 ali 92 odstotkov bančnih avtomatov,” je prvi dan novega leta pojasnil Gaspari.

Prvega januarja do 16. ure je bilo na bančnih avtomatih opravljenih 17.200 dvigov v skupni vrednosti 770 tisoč evrov, povprečen dvig je znašal približno 44 evrov, ob tem pa je bilo še 14 tisoč vpogledov v stanje, je še razložil guverner Gaspari in uporabo bančnih avtomatov označil za “zmerno”. Dodal je, da tudi plačevanje s plačilnimi karticami na bencinskih črpalkah in gostinskih lokalih teče normalno.

Gotovine je dovolj

Po guvernerjevih besedah je evrske gotovine “absolutno dovolj na razpolago. V naslednjih dneh bodo tisti, ki bodo želeli, svoje transakcije zamenjave tolarjev v evre lahko opravili brez kakršne koli nervoze. Računamo, da bo večina tolarske gotovine šla iz obtoka v prvem tednu zamenjave. Celotne količine tolarske gotovine je bilo za približno 215 milijard tolarjev, ta trenutek je te gotovine v obtoku samo še za nekaj manj kot 100 milijard tolarjev. Računamo, da bo v prvih delovnih dneh večina te gotovine končala v trezorjih največjih bank in nato Banke Slovenije. Ne računamo, da bi v prihodnjih dneh bile kakšne resnejše težave.”

Kot so v BS med drugim zapisali v včerajšnjem sporočilu za javnost, so “ob prehodu leta banke izvedle vse načrtovane ukrepe in aktivnosti za prehod na evro. V poslovanje so bili uspešno vključeni bančni avtomati, uporaba bančnih kartic in terminalov POS poteka nemoteno. Obisk v dežurnih poslovalnicah je bil v torek večji kot včeraj, predvsem v večjih krajih in v poslovalnicah v bližini nakupovalnih središč. Obiskovalci so bili v večini starejši občani, nekaj je bilo tudi tujcev. Večji del povečanega obiska pa so predstavljali predvsem gostilničarji in manjši trgovci. Predvsem so bile zamenjave v evrske kovance in bankovce manjših vrednosti, v banke je bilo vrnjenih tudi precej tolarskih kovancev.”

Na Ljubljanski borzi prehod na evro potekal brez težav

Na Ljubljanski borzi so prilagoditev na evro zaključili že v soboto, zato danes, na prvi trgovalni dan v novem letu in v evrih, vse poteka po pričakovanjih. Kot je pojasnila direktorica sektorja za trgovanje, nadzor in analize Polona Peterle, je na borzi malo manj poslov kot običajno. "Trenutno gre za 140 poslov v vrednosti 600.000 evrov. Največ transakcij je bilo sklenjenih z delnico Krke, in sicer v vrednosti 150.000 evrov, njihov trenutni enotni tečaj pa znaša 782,91 evra," je dejala.

"Danes smo sistem odprli ob 7. uri, ko je bil možen vnos naročila, ob 9.30 pa se je začelo trgovanje," je dejala in dodala, da bo v prihodnjih dneh "verjetno nekaj manj transakcij kot običajno, ampak se bo trgovanje počasi uteklo in že v tem mesecu pričakujemo običajni promet".

Več v tiskani izdaji Dela.