V Britaniji največja brezposelnost v zadnjih 15 letih

Britanska stopnja brezposelnosti je v letošnjem tretjem četrtletju dosegla 8,3 odstotka.

Objavljeno
16. november 2011 13.10
Posodobljeno
16. november 2011 13.30
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Ob tem je Otok zabeležil tudi rekordno število mladih brezposelnih. Stopnja brezposelnosti prebivalstva, starega med 16 in 24 let, se je namreč v obravnavanem obdobju zvišala na 21,9 odstotka, poroča STA.

Kot je navedel britanski statistični urad, se je stopnja brezposelnosti med aktivnim prebivalstvom med julijem in septembrom na četrtletni ravni zvišala za 0,4 odstotne točke na 8,3 odstotka. Nazadnje so Britanci tako visoko brezposelnost zabeležili leta 1996.

V minulem trimesečju se je število brezposelnih na Otoku sicer povečalo za 129.000 na 2,62 milijona prebivalcev, kar je največje število po letu 1994.

Poleg tega se je na Otoku povečala tudi dolgoročna brezposelnost. Število prebivalcev, ki so brez dela že več kot leto dni, se je v obravnavanem obdobju v četrtletni primerjavi uradno povzpelo za 31.000 na 868.000.

V slabem položaju so se znašli tudi mladi med 16 in 24 leti. Stopnja brezposelnosti je v tej skupini konec desetega meseca dosegla 21,9 odstotka, kar je največ doslej.

Število mladih brezposelnih se je v tretjem trimesečju povečalo za 67.000 na 1,2 milijona. Tako visoko število mladih brez dela je Velika Britanija nazadnje zabeležila pred 19 leti.

Skupno število mladih brezposelnih sicer zajema tudi mladino, ki se polno izobražuje, vendar pri tem išče službo za krajši delovni čas.

Višja stopnja brezposelnosti je posledica upočasnjene gospodarske rasti britanskega gospodarstva v lanskem letu. Kot so opozorili analitiki, nič ne kaže, da bi se lahko stanje v prihodnje izboljšalo.

Britanska centralna banka je v danes objavljenem četrtletnem poročilu znižala napoved britanske gospodarske rasti. Po novem pričakuje, da bo rast britanskega bruto domačega proizvoda (BDP) tako letos kot prihodnje leto okoli enoodstotna. Po predhodni oceni, izdani avgusta, naj bi se britansko gospodarstvo letos okrepilo za 1,4 odstotka, leta 2012 pa za dva odstotka, piše STA.

Banka je kot razlog za znižanje napovedi navedla krizo območja evra. V tej luči je opozorila, da bi lahko implementacija verodostojnih in učinkovitih ukrepov v državah z evrom prispevala k zmanjšanju negotovosti in spodbuditvi gospodarske rasti Otoka. Če ukrepi ne bodo izvedeni, bo britansko gospodarstvo soočeno s še večjimi tveganji, so dodali.

Banka je v poročilu izpostavila še, da je solventnost območja evra vse bolj zaskrbljujoča. Pri tem je navedla, da je zaupanje gospodarstvenikov in potrošnikov zmanjšalo tako v tujini kot doma.

Prav to pa bo skupaj s fiskalno konsolidacijo in manjšimi prihodki gospodinjstev najverjetneje kratkoročno negativno vplivalo tudi na položaj britanskega gospodarstva, je mogoče brati v poročilu.