V državni zakladnici menda pogrešajo 150 milijonov evrov

Vlada po neuradnih informacijah pogreša 150 milijonov evrov, kar naj bi bila posledica težav z informacijskim sistemom.

Objavljeno
19. september 2012 11.33
reut*evri
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana - Vlada domnevno pogreša 150 milijonov evrov, poroča Dnevnik. Manjkajoči znesek v državni zakladnici naj bi bil posledica težav z informacijskim sistemom Dursa.

Po nekaterih razlagah pa naj bi ta znesek končal v socialnih blagajnah, in sicer več kot 100 milijonov evrov v pokojninski, okoli 50 milijonov pa v zdravstveni.

Kaj se je zgodilo, še ugotavljajo.

Težave z informacijskim sistemom Dursa, ki so ga zagnali v času vodenja Mojce Šircelj, so zdravstveno politiko sicer spravljale v zagato že lani, ko tik pred koncem leta ni bilo jasno, koliko denarja je na razpolago, poroča Dnevnik.

»Niti uradno niti neuradno nisem dobil kakšnih natančnejših podatkov o odstopanjih, so se pa že lani pojavila ugibanja, ali je vse točno,« je zadeve komentiral direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.

Ni izključil možnosti, da je prišlo do nepravilnosti, a je dodal, da mora te preveriti ministrstvo za finance.

Odstopanja po njegovih besedah ne bodo imela učinka na pokojninsko blagajno, saj primanjkljaj zagotovi državni proračun oziroma se pokrije iz zakladnice.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so povedali, da so se tudi v minulih letih že soočali z nihanji v prihodkih in odhodkih in da bodo lahko zadeve komentirali po pregledu letošnjega stanja.