V EU registrirani še trije zaščiteni slovenski proizvodi

Zaščitenim slovenskim proizvodom so se pridružili še kočevski gozdni med, zgornjesavinjski želodec in šebreljski želodec.

Objavljeno
15. november 2011 17.22
Posodobljeno
15. november 2011 17.33
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj - Doslej so bili registrirani že ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla), prleška tünka (zaščitena geografska označba), belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost), idrijski žlikrofi (zajamčena tradicionalna posebnost) in prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost).

Čebelarstvo se je na širšem področju kočevske in ribniške doline začelo razvijati že s poselitvijo človeka in ima več stoletno tradicijo. Geografsko območje, na katerem se prideluje kočevski gozdni med, se uvršča med najbolj ohranjena območja Evrope, so po poročanju STA pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zgornjesavinjski želodec se izdeluje na območju Zgornjesavinjske doline. Zanj je značilna tipična tehnologija izdelave in zorenja oziroma sušenja v svojstveni predalpski klimi. Tudi receptura se prenaša iz roda v rod. Starejši izdelovalci želodcev trdijo, da ima izdelava zgornjesavinjskega želodca več kot 100-letno tradicijo.

Šebreljski želodec se že dolga leta izdeluje na Idrijskem in Cerkljanskem, vendar o tem ne obstaja veliko pisnih virov. O dolgem obstoju in tradicionalnem predelovanju te mesnine na Šebreljah in v širšem območju obstajajo edino številni ustni viri ljudi, ki želodce izdelujejo že mnogo let.

Posebnosti Šebreljskega želodca zagotavljajo klimatski pogoji sušenja in zorenja, tradicionalna tehnologija izdelave želodcev in kakovostna surovina. Prepoznaven je po svoji specifični obliki, zunanjem izgledu ter senzoričnih in gastronomskih lastnostih.

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

Na ravni EU obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg označbe zajamčena tradicionalna posebnost sta to še označba porekla in geografska označba.

Z označbo porekla se zaščitijo kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani in predelani na določenem geografskem območju, njihove lastnosti pa so izključno ali bistveno posledica vpliva geografskega okolja.

Z geografsko označbo pa se zaščitijo kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju in imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz tega geografskega območja.

Poleg tega obstaja še označba višje kakovosti, s katero so označeni pridelki in živila, ki so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil in odstopajo od njihove minimalne kakovosti, če je ta predpisana, še poroča STA.