V Luki Koper pretovorili 500.000 kontejnerjev in napovedali stavko

Hkrati z lepimi novicami je prišla iz sindikata pogodbenih delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev še ena napoved stavke.

Objavljeno
08. november 2011 10.59
Posodobljeno
08. november 2011 10.59
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Luka Koper je vsako leto bliže še pred nekaj leti sanjskemu milijonu pretovorjenih zabojnikov na leto. Pred dvema dnevoma so pretovorili že 500.000. zabojnik letos, ob koncu leta pa se bodo povsem približali številki 600.000. Hkrati z lepimi novicami je prišla iz sindikata pogodbenih delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev še ena napoved stavke.

Lani so v Luki Koper pretovorili 477.000 zabojnikov, leta 2001 komaj 93.187. Letošnja rast je več kot četrtinska. S takšnim tempom bi do milijona pretovorjenih zabojnikov lahko prišli že v štirih letih. Seveda pa takšne številke pretovora ni mogoče doseči brez večjih vlaganj v podaljšanje prvega pomola, dodatno opremo in kadre. Z omenjenim pretovorom je Luka Koper dodatno utrdila sloves največjega kontejnerskega terminala v severnem Jadranu.

V Luki Koper so prisotni vsi največji ladjarji za prevoz kontejnerjev bodisi z neposrednimi bodisi s posrednimi (preskrbovalnimi - feeder) linijami. Po besedah Gregorja Veselka, predsednika uprave Luke Koper, so razvoj pretovora kontejnerjev predvideli tudi z novim, letos sprejetim petletnim strateškim načrtom. Po njem bodo nadaljevali z naložbami, ki povečujejo zmogljivost in optimizirajo poslovanje terminala. Poskrbeli bodo za nabavo delovne mehanizacije, za nove površine za skladiščenje in manipulacije na vagonih ter za prenovo informacijskega sistema terminala. Nujna bo tudi gradnja tretjega pomola.

Spet napovedi stavke

Kljub lepim rezultatom je danes iz vrst SIPS (Sindikata izvajalcev pristaniških storitev) v javnost prišla nova grožnja o skorajšnjem zaostrovanju razmer in stavki v Luki Koper. V sindikatu SIPS trdijo, da jih delodajalci obravnavajo kot novodobne sužnje in da se uprava Luke Koper ne zmeni za njihove zahteve in stiske. Zaradi vsesplošnega nezadovoljstva delavcev so vse bolj odločeni, da se bodo znova odpravili pred vhod koprskega pristanišča.

Zato so s pismom, ki so ga danes poslali tudi predsedniku države, vladi in veleposlaništvom devetih držav (od koder naj bi prihajali »novodobni sužnji«), naslovnike pozvali, naj vplivajo na upravo Luke Koper, da nemudoma sprejme tristranski sporazum. Luki so postavili ultimat, da ga mora sprejeti do danes (sreda) opolnoči. »Če uprava ne bo sprejela ponujene roke sprave, je za nas nadaljevanje pogajanj brezpredmetno in se bomo primorani odločati o drugačnih načinih uresničevanja pravic in interesov pogodbenih delavcev,« so zapisali vodje SIPS.

V Luki Koper so se odločno odzvali na ultimat iz SIPS, ki so ga postavili v istem stavku, ko govorijo o tem, da ponujajo upravi roko sprave. »SIPS v svojem dopisu uporablja prispodobe in metafore, ki močno spominjajo na propagandno in ideološko retoriko, hkrati pa ne postrežejo z nobenimi konkretnimi dokazi o domnevnih nepravilnostih,« ugotavlja Gregor Veselko, predsednik uprave, ki ponavlja, da se Luka Koper ne more vmešavati v razmerja med delavci in delodajalci v IPS. Poleg tega se je v zadnjih dneh v pogajanja vključil še en sindikat (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije), zato jih je uprava povabila k pogovorom. »Luka Koper je sama z lastnimi finančnimi sredstvi, znanjem in angažiranostjo postavila koprsko pristanišče v sam vrh pristanišč v regiji, zato je blatenje njenega ugleda in ogrožanje njenega poslovanja od SIPS nedopustno,« je še odgovoril Veselko.