V mesecu dni 1300 prijav podražitev

Črna plat zlate »medalje« bi lahko komentirali vrsto podražitev, ki so sledile uvedbi evra in jih spremljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Skupno število obvestil o zvišanju cen je že okoli 1300.

Objavljeno
04. februar 2007 07.00
Razdelitev obvestil o podražitvah pijač v gostinskih lokalih
Ljubljana – Črna plat zlate »medalje« bi lahko komentirali vrsto podražitev, ki so sledile uvedbi evra in jih spremljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Skupno število obvestil o zvišanju cen v dobrem mesecu dni je namreč že okoli 1300. »Od zadnje dopolnitve črne liste seznamov in izdelkov 16. januarja smo v zadnjih dveh tednih od potrošnikov prejeli še približno 300 obvestil o podražitvah,« navaja najnovejše podatke Manca Novinec iz ZPS, ki spremembe cen spremlja prek Potrošnikovega evrotelefona, spletnega mesta www.evropotrosnik.si in elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

»Veliko število opozoril potrošnikov se je nanašalo na podražitve naročnine na kabelsko omrežje v okolici Žalca, s čimer je ponudnik Kabel TV, kot kaže odziv, razburil svoje odjemalce. Poleg tega so nas potrošniki opomnili tudi na opažene podražitve pri rekreaciji (članarine v društva in podobno), frizerskih storitvah, avtopralnicah in bančnih storitvah,« je na nekatere posebej opozorila Manca Novinec. Pri slednjih dodaja, da so se jim zaradi zvišanja provizije za polog kovancev v bankah oglašali tudi gospodarski subjekti, ki jih je ta dvig cene prizadel, in opozorili, da bi se zaradi tega lahko dvignile tudi končne cene njihovih izdelkov oziroma storitev.

O tem je ZPS obvestila tudi evrokoordinacijo in Evropsko komisijo. Evrokoordinacija je Združenju bank Slovenije naložila, naj zadevo korektno reši, vendar kakšnega vidnega koraka bank v to smer na ZPS še niso opazili.

Več o tem si preberite v Nedelu.