V NLB uspešno prešli na evro

V največji slovenski banki NLB so prehod na evro ocenili kot uspešnega in kot dokaz, da je informacijsko-tehnološki sistem v tej banki dokončno konsolidiran.

Objavljeno
04. januar 2007 17.09
Ljubljana - V Novi Ljubljanski banki prehod na evro ocenjujejo kot uspešnega. "Uspešen prehod je rezultat sistematičnega in organiziranega dela in je dokaz, da je IT sistem v NLB dokončno konsolidiran," je danes povedal član uprave NLB Borut Stanič. Uspešen prehod na evro so po njegovih besedah z velikim zadovoljstvom pospremili tudi v belgijski KBC, ki je približno tretjinska lastnica banke.

Stanič je na današnjem srečanju z novinarji ocenil, da je skupina NLB uspešno prešla na evro v vseh segmentih bančnega poslovanja. "Zadovoljni smo, da drugi delovni dan, ko poslujemo v evrih, sistem deluje normalno," je povedala sovodja projekta evro v NLB, zadolžena za IT, Marija Triplat, ki je zagotovila, da bodo njegovo delovanje skrbno spremljali še naprej.

Deluje 99 odstotkov bankomatov

Da ta rezultat "ni naključje in da je rezultat sistematičnega in organiziranega dela", se je strinjal tudi vodja projekta evro v NLB Savo Dinjaški. "Danes deluje 99 odstotkov vseh naših bankomatov, kar je bolje od rednega povprečja," je poudaril Dinjaški.

Spletna banka Klik, ki je v sredo zabeležila rekordno število obiskov, danes deluje normalno. V sredo je vanjo vstopilo 75.000 od 130.000 uporabnikov, 85 odstotkov pa jih je le preverilo stanje na računu, je orisal Dinjaški. NLB povečan obisk Klika beleži tudi danes, a je povprečno število vstopov manj kot 400 hkrati (v sredo tudi do 1300 dostopov hkrati; običajna obremenitev 110 dostopov hkrati).

Dva do trikrat večji obisk kot običajno

Tudi v poslovalnicah danes beležijo le nekoliko večji obisk od običajnega. V sredo pa je NLB v bančnih poslovalnicah zabeležila dva do trikrat večji obisk kot običajno. Banke je obiskalo 52.000 strank, 60 odstotkov jih je opravilo zamenjavo tolarjev v evre. Povprečni znesek zamenjave je znašal 485 evrov, je navedel Dinjaški.

Tudi POS terminali delujejo normalno. "Danes zaznavamo 15-odstotno povečanje prometa na POS terminalih," je povedala vodja posebne skupine za tržne poti in storitve v NLB Alenka Mejač Krassnig. Po besedah Triplatove je najmanj obremenjena spletna banka za pravne osebe in za zasebnike Proklik.

NLB je po njenih navedbah v svojih poslovalnicah od 27. do 29. decembra lani zabeležila rekordno število, 70.000 strank. Banka je zadnji dan plačilnega prometa v tolarjih, 29. decembra lani, opravila več kot 400.000 plačilnih transakcij (povprečje 200.000 transakcij).

Časa za zamenjavo še dovolj

Dinjaški je znova opozoril, da je časa za zamenjavo tolarske v evrsko gotovino še dovolj. Dvojni obtok bo trajal še približno deset dni, za brezplačno zamenjavo v bankah pa je na voljo še slaba dva meseca, je dejal. Ob tem je zagotovil, da je gotovine v bankah dovolj, tudi kovancev s slovenskimi motivi.

NLB je po zagotovilih Alenka Mejač Krassnig cene svojih storitev pri preračunu v evre zaokrožila navzdol. S 1. januarjem stane nadomestilo za dvig na bankomatu druge banke 0,33 evra, to nadomestilo pa velja tudi za dvige na bankomatih drugih bank v ostalih 12 državah območja evra, je navedla.