V Pomurju prvi ustanovili Razvojni svet regije

»Prvič v zgodovini se bo tudi Slovenija razdelila na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo.«

Objavljeno
21. september 2012 20.16
pojbič žetev
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Murska Sobota - »Prvič v zgodovini se bo tudi Slovenija razdelila na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, kar po našem mnenju pomeni tudi odlične priložnosti za Pomurje,« je bila ob ustanovitvi pozitivna državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Monika Kirbiš Rojs.

Kot je pojasnila, bo za za programsko obdobje 2014-2020 Slovenija dobila novo tranšo denarja, okoli tri milijarde evrov. Kot prednostne naloge razvojnega sveta je naštela spodbujanje gospodarstva, zaposlovanje mladih, trajnostno rabo energije, kmetijstvo in okolje. Natančne številke o sredstvih še niso znane, vendar naj bi zahodna Slovenija dobila dve tretjini sredstev, ki so ji na razpolago danes, vzhodna pa naj bi ostala ne enaki ravni, kar pomeni nekje med milijardo in dvema milijardama evrov, vendar je vse še stvar pogajanj, je še povedala Kirbiš Rojsova.

Predsednik razvojne regije je postal direktor Keme Puconci Branko Drvarič. Razvojni svet Pomurske regije sestavlja 31 članov, po deset jih je predstavnikov občin in gospodarstva, pet so jih izbrale nevladne organizacije, eden pa je predstavnik madžarske narodne skupnosti. Svet ima pet odborov - za gospodarstvo, turizem, človeške vire, okolje, prostor in infrastrukturo ter kmetijstvo in razvoj podeželja.