V prodaji začetni paketi evrskih kovancev

Občani lahko od danes v bankah po Sloveniji kupijo začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi. Paket 44 kovancev, v skupni vrednosti 12,52 evra, stane 3000 tolarjev.

Objavljeno
15. december 2006 15.25
Ljubljana - Banke po Sloveniji so danes začele prodajati začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi za občane, zanimanje zanje pa je preseglo pričakovanja. "Zanimanje je veliko in je nad pričakovanji," so povedali v NLB, največji banki v Sloveniji. Veliko zanimanje za spominske evrske kovance so potrdili tudi v Banki Slovenije.

"Zanimanje je zelo veliko, v nekaterih poslovalnicah pa je nastala prava gneča. Vendar smo na to ustrezno pripravljeni," so navedli v NLB in dodali, da veliko zanimanje vlada tudi za nakup spominskih evrskih kovancev. Zbirke spominskih kovancev s slovensko nacionalno stranjo poleg Banke Slovenije prodaja namreč tudi 15 največjih bank v Sloveniji.

Paket stane 3000 tolarjev, v njem pa je 44 kosov različnih apoenov evrskih kovancev v skupni vrednosti 12,52 evra. Te kovance se bo smelo uporabljati šele s 1. januarjem 2007.

Začetni paketi evrskih kovancev za občane so namenjeni seznanjanju prebivalcev na novo valuto. Vsak paket vsebuje dva kovanca za dva evra, po štiri kovance za en evro in za 50 centov, po šest kovancev za 10 centov in za pet centov, po sedem kovancev za 20 centov in za dva centa ter osem kovancev za en cent.

Na slovenskem kovancu za dva evra je podoba Franceta Prešerna in dela njegovega rokopisa Zdravljice. Na kovancu za en evro je upodobljen Primož Trubar ter stavek Stati inu obstati.

Na kovancu za 50 centov je upodobljen Triglav, nad njim pa ozvezdje Raka, zodiakalnega znamenja, v katerem je Slovenija razglasila samostojnost. Na kovancu za 20 centov sta upodobljena lipicanca med igro, kovanec za 10 centov predstavlja Plečnikovo zamisel slovenskega parlamenta, za pet centov pa Groharjevega Sejalca. Na kovancu za dva centa je podoba knežjega kamna in na najmanjšem kovancu, v vrednosti enega centa, štorklja.

Z današnjim dnem so v 15 največjih bankah po Sloveniji in v Banki Slovenije na voljo tudi spominski evrski kovanci. V zbirki, na voljo jih bo 100.000, so vsi evrski kovanci s slovensko nacionalno stranjo in z letnico kovanja 2007. Shranjeni so v posebni kartonski embalaži, na kateri so navedeni tudi tehnični podatki in kratka obrazložitev motiva. Zbirka stane 4530 tolarjev oziroma 18,90 evra.