V Srbiji hudo pomanjkanje sladkorja in jedilnega olja

Neuradno naj bi bili krivi tudi proizvajalci ajvarja, ki ga pripravljajo v prvih tednih septembra.

Objavljeno
19. september 2012 19.24
jankovič:sladkor3.RGB
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Beograd - Prebivalci Srbije se te dni težko izognejo spominu na 90. leta prejšnjega stoletja. 12 let po padcu režima Slobodana Miloševića so namreč celo v supermarketih vodilnih tujih trgovskih verig prazne police, na katerih bi morale biti zaloge jedilnega olja in sladkorja. 

Tisti, ki si to lahko privoščijo, lahko sicer olje in sladkor kupijo za vogalom pri dobro poznanem prodajalcu zelenjave, a po precej višjih cenah kot običajno, po poročanju APA povzema Slovenska tiskovna agencija

Prepričljivega odgovora na vprašanje, zakaj tako hudo pomanjkanje jedilnega olja in sladkorja, srbsko ministrstvo za trgovino zaenkrat ni pojasnilo. Težava je po njihovem na strani dobaviteljev.

Po neuradnih navedbah naj bi bili krivi tudi proizvajalci ajvarja na jugu Srbije, za katere so prvi tedni septembra vsako leto vrhunec sezone. Za izdelavo te tradicionalne srbske jedi gredo namreč velike količine jedilnega olja.

Da bi vsaj malce olajšale razmere, naj bi oblasti iz državnih rezerv dale na razpolago 5000 ton jedilnega olja in prav toliko sladkorja. A zaradi negotovosti, kako dolgo bosta olje in sladkor na ta račun na voljo po dostopnih cenah, ju bodo ljudje verjetno kupovali na zalogo in bosta znova hitro pošla.

Obenem se širijo tudi ugibanja, da se Srbiji obeta tudi pomanjkanje mleka.