V svetovnem gospodarstvo vse bolj pesimistični

Najbolj črnogledi so ekonomski strokovnjaki v ZDA, pod dolgoletnim povprečjem pa je tudi gospodarska klima v Aziji.

Objavljeno
16. november 2011 10.27
Posodobljeno
16. november 2011 10.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

München - Svetovno gospodarsko razpoloženje se je v zadnjem letošnjem četrtletju vidno poslabšalo in je trenutno globoko pod dolgoletnim povprečjem, po poročanju STA ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

Kazalec razpoloženja v svetovnem gospodarstvu se je v zadnjem letošnjem trimesečju glede na četrtletje pred tem znižal kar za 19 točk in je trenutno le pri 78,7 točke, kar je daleč od dolgoletnega povprečja. Še v drugem četrtletju je bila njegova vrednost pri 107,7 točke.

Še bolj kot pri oceni trenutnih razmer so anketirani strokovnjaki črnogledi pri pričakovanjih za naslednjih šest mesecev.

Kazalec ocene trenutnega gospodarskega stanja je tako v primerjavi s tretjim trimesečjem zdrsnil za 13,1 točke na 86 točk, potem ko je bil v drugem četrtletju še pri 108,4 točke.

Vrednost kazalca pričakovanj za prihodnje polletje pa je strmoglavila s 96,5 na 71,9 točke, potem ko je bil v drugem trimesečju še pri 107 točkah.

Razpoloženje se poslabšuje na vseh treh glavnih gospodarskih območjih. Najnižje je vrednost kazalca v ZDA, kjer se nahaja pri okoli 70 točkah, pada pa že praktično celo leto. Še posebej slabo ameriški strokovnjaki vidijo trenutne razmere, medtem ko so pričakovanja za prihodnjih šest mesecev še pozitivna, a vseeno slabša kot v tretjem trimesečju.

V zahodni Evropi je vrednost indeksa bliže 80 točkam, a pričakovanja za prihodnje šestmesečje so v luči dolžniških težav v območju evra občutno slabša kot v zadnjih četrtletjih.

Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je gospodarsko razpoloženje pod dolgoletno povprečje zdrsnilo tudi v Aziji, ki je bila ves čas okrevanja po svetovni finančni in gospodarski krizi glavni motor svetovne gospodarske rasti. Skrbi tudi dejstvo, da so v Aziji precej pesimistični glede bližnje prihodnosti.

Kot navaja predsednik inštituta Ifo Hans-Werner Sinn, rezultati raziskave potrjujejo težavne razmere v svetovnem gospodarstvu. Kot največjo težavo anketirani strokovnjaki vidijo pomanjkanje zaupanja v nacionalne gospodarske politike. Sledijo visoki javnofinančni primanjkljaji in brezposelnost. Veliko manj zaskrbljenosti trenutno vzbuja inflacija, še piše STA.