Vasle: Vsaj štiri leta za izhod iz krize

Posvet finančnikov: Direktor Umarja meni, da bi morali resno zarezati pri plačah, materialnih stroških, investicijah, subvencijah

Objavljeno
11. november 2011 18.58
Posodobljeno
11. november 2011 19.14
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – »Potreben bo cel niz ukrepov, ki bodo rezultat dali šele v obdobju mandatov ene ali dveh vlad,« je na posvetu finančnikov v Portorožu dejal Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj.

»Resno bi morali zarezati na vseh področjih: pri plačah, materialnih stroških, investicijah, subvencijah, transferjih iz državnega proračuna,« je dodal. Vasle je poudaril, da so bili v zadnjih letih subvencije in transferji namenjeni za napačne projekte: »Večinoma smo podpirali podjetja, ki so bila slaba, brez perspektive, in smo samo podaljševali agonijo [Mura]. Samo z znižanjem davkov ne bomo spremenili toka dogodkov. Treba se bo vprašati, kaj je z našim izobraževalnim sistemom, koliko gre za raziskave in razvoj, davčno okolje, adiministrativno okolje. Šele vse sešteto bo prineslo zasuk v gospodarski rasti, vendar ne takojšen. Trenutek, ko bi lahko s preprostimi ukrepi spremenili dinamiko slovenske gospodarske aktivnosti, je žal minil,« je dejal Vasle in dodal, da bo njegov urad revidiral napoved rasti slovenskega gospodarstva za 2012 in ta bo bližje enemu odstotku.

Število brezposlenih je preseglo 111.000 in bo podobno število ostalo še vsaj tri leta, je ocenil makroekonomist. Kot najbolj skrb vzbujajoče pa je označil skoraj popoln zastoj kreditiranja, ki ga omogoča bančni sistem. Ta traja že skoraj tri leta. V reševanju slovenskega gospodarskega položaja je ključna prekinitev z odlašanjem konsolidacije javnih financ.

»Gradnja železniške infrastrukture je tisti projekt, ki bi lahko izboljšal slovenske gospodarske razmere. Toda administrativne postopke pri tem projektu smo tako zapletli, da ga še nismo začeli uresničevati. Gradnja železnice bo izboljšala kratkoročno gospodarsko sliko in imela tudi dolgoročne pozitivne posledice.