Večina tolarjev že v bankah

Z iztekom dvojnega obtoka tolarjev in evrov 14. januarja se je močno zmanjšala količina tolarskih bankovcev in kovancev, ki so še ostali v žepih in denarnicah državljanov.

Objavljeno
17. januar 2007 16.23
Poslednji tolarji.
Ljubljana - Z iztekom dvojnega obtoka tolarjev in evrov 14. januarja se je močno zmanjšala količina tolarskih bankovcev in kovancev, ki so še ostali v žepih in denarnicah državljanov. Po podatkih Banke Slovenije se je doslej v banke vrnilo za 216 milijard tolarjev oziroma 90 odstotkov tolarskih bankovcev. Vračanje kovancev poteka nekoliko bolj počasi, doslej so jih državljani v banke prinesli 44 milijonov kosov, vrednih dobro milijardo tolarjev. To je dobra četrtina količine, ki je bila v obtoku oktobra lani.

Umikanje tolarske gotovine, tudi kovancev, poteka v skladu z načrti, so zatrdili v centralni banki.

Do konca prvega delovnega dne po uvedbi evra, torej 3. januarja, se je vrnilo v banke in s tem umaknilo iz obtoka že približno 40 odstotkov tolarjev. Potem ko so v bankah v prvih dveh delovnih dneh zabeležili izredno gnečo, saj je mnogo občanov želelo čim prej zamenjati prejšnjo valuto za evre, pa se je položaj v naslednjih dneh umiril.

Občani so začeli tolarje nositi v banke že decembra lani, ko so nekatere banke izenačile prodajni tečaj evra z uradnim tečajem zamenjave. Sprva so se vračali predvsem večji tolarski bankovci, so povedali v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Bankovci manjših vrednosti so se začeli vračati po 1. januarju, v zadnjih dneh pa ljudje prihajajo predvsem s kovanci. Teh so v NKBM do konca minulega tedna zbrali za skupaj 144 ton.

Samopostrežni stroji za tolarje

Da bi olajšali in pospešili postopek vračanja tolarskih kovancev, so v številnih bančnih poslovalnicah namestili samopostrežne števne stroje za tolarje. Stranke kovance same vsujejo v stroj, ta pa jih presortira po apoenih, prešteje in izloči morebitne tuje ali poškodovane kovance. Nazadnje stroj iztiska potrdilo s skupno vrednostjo preštetih kovancev, tega pa je treba odnesti uslužbencu za bančnim okencem, da znesek vknjiži na želeni račun.

Oblegani

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so doslej zbrali že več kot 300 ton tolarskih kovancev. Kot so povedali v banki, so bili njihovi števni stroji v zadnjih dneh decembra in prvih dneh v novem letu dobesedno oblegani. Do prejšnjega tedna se je gneča povsem umirila. Da so imeli veliko dela s štetjem kovancev, priča tudi primer v NLB, ko je ena oseba prinesla za 500.000 tolarjev kovancev naenkrat. Če je kilogram v povprečju vreden 2500 tolarjev, je bil torej tovor težak kar 200 kilogramov.

Veliko dela s kovanci

V osrednji enoti NLB na Trgu republike v Ljubljani so v času največjega obiska zbrali tudi po tono kovancev v enem dnevu. Neka stranka jih je denimo pripeljala v posodah in vrečkah kar v nakupovalnem vozičku, skupaj jih je bilo za dobrih 80 kilogramov. Tudi v ostali poslovalnicah NLB so imeli veliko dela s kovanci: v podružnico Podravje je neka stranka prinesla okoli 100 kilogramov drobiža, v podružnici Dolenjska in Bela krajina so zabeležili polog približno 70 kilogramov drobiža, v podružnico Moste pa več kot 50 kilogramov.

V bankah niso pričakovali, da imajo ljudje doma še toliko tolarskih kovancev. Kot so povedali v SKB banki, jih je presenetilo predvsem dejstvo, koliko tolarskih kovancev so imeli občani doma. Ni namreč redkost, da prihajajo posamezniki z velikimi vrečami kovancev, so sporočili iz SKB banke. Po podatkih iz Abanke pa so z vrečami kovancev v banke prihajali iz podjetij, kar pa se jim ne zdi nič nenavadnega.

Od 15. januarja le še evri

S 15. januarjem so v obtoku v Sloveniji le še evri. Banka Slovenije je med pripravami na uvedbo skupne evropske valute naročila 296,3 milijona kosov evrskih kovancev ter 94,5 milijona kosov evrskih bankovcev, ki so jih že decembra 2006 pripeljali v državo. Skupna teža vsega tega denarja znaša 1541 ton, skupna vrednost pa skoraj 2,3 milijarde evrov.

Po izteku dvojnega obtoka banke sprejemajo tolarje in jih brez provizije menjajo v evre še vse do 1. marca. Brezplačna menjava bo po tem datumu možna le še v Banki Slovenije, v bankah pa ob plačilu provizije. Vendar pa bo tolar zagotovo še precej časa ostal v zavesti državljanov, nenazadnje bodo morale biti še do 30. junija vse cene blaga in storitev označene v obeh valutah, tako evrih kot tudi še tolarjih.