Združevanje starejših in mlajših pri vstopu na trg dela

Vizjak meni, da je treba mlade najprej motivirati, da vstopijo v pokojninski sistem in jim hkrati omogočiti vstop na trg dela.

Objavljeno
18. september 2012 13.41
Posodobljeno
18. september 2012 13.50
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Minister za delo Andrej Vizjak je predstavnikom Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in Mladinskega sveta Slovenije predstavil predloga reform trga dela in pokojninskega sistema. Razpravljali so zlasti o vstopanju mladih v pokojninski sistem, konceptu enotne pogodbe o zaposlitvi in začasnih delih ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

V ospredju pogovorov so bili trije stebri. V okviru prvega so govorili o motiviranosti mladih za vstop v pokojninski sistem. Predlagana pokojninska reforma po njegovih besedah zagotavlja večjo povezanost med vplačanimi prispevki in končno pokojnino, predvideni informativni osebni računi pa naj bi mlade, ki danes ne vidijo smisla v vstopanju v dolgoročne zavarovalniške sisteme, prepričali, da je to smiselno in koristno.

Drugi steber pogovorov je predstavljal koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi nadomestila zaposlovanje za določen čas. To ni le v interesu mladih in sindikatov, temveč tudi države, je ocenil minister.

V okviru tretjega stebra se je minister s predstavniki mladih pogovarjal o začasnih in občasnih delih oz. tem, koliko se z njimi posega v redne zaposlitve. Ob tem je Vizjak pojasnil, da si vsi mladi želijo redne zaposlitve, ne pa ostalih oblik dela.

Vizjak je poudaril še, da se na ministrstvu zavedajo, da se bo treba o obeh reformah usklajevati ne zgolj s socialnimi partnerji na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, temveč tudi medgeneracijsko, posebej z mladimi, ki jih te rešitve zadevajo.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Izidor Šaker je v zvezi s predlogom pokojninske reforme pojasnil, da se zavedajo nujnosti reforme, ministru pa so predlagali, da delodajalcu za mladega zaposlenega in starejšega zaposlenega, ki se bliža upokojitvi, dve leti ne bi bilo treba plačevati socialnih prispevkov. Starejši bi bil ta čas mentor mlademu.